kolmapäev, 25. november 2015

Mustikavahukook

Kadripäev - 25. november, eesti rahvakalendri tähtpäev, mis on saanud nime Aleksandria pühaku Katariina mälestuspäeva järgi. Eestlaste jaoks on kadripäev olnud traditsioonirikas, näiteks pügati sel päeval lambaid ning oodati karjaõnne. Tüüpiline kadrirituaal nägi välja järgnev: mandri-Eestis kadripäeval aga mõnel pool ka kadripäevale eelneval hanipäeval ehk kadrilaupäeval mindi maskeerituna laulu ja pillimängu saatel küla peale käima. Uste taga küsiti tervituslaulu saatel luba tuppatulekuks. Luba saadud, usutleti pererahvast, esitati mõistatusi, lauldi, pritsiti vett ja visati vilja. Kui annid kätte saadud, lauldi tänulaulu ja minnes hüvastijätulaulu.

Kadripäeval tähistavad ka paljud nimepäeva, sest Katariinast on tuletatud päris palju nimesid ning nagu juba traditsiooniks saanud, siis kuna meil neid nimesid tööl ka jagub, siis kostitame ka teisi sel päeval. Mina valmistasin sedapuhuku siis ühe maheda mustikakoogi ja oma kätega korjatud mustikad palaval suvepäeval teevad koogi minumeelest veel erilisemaks. Lihtne valmistada ning ahju ka ei vaja.



Vaja:
150g šokolaadiküpsiseid
75g võid

200g külmutatud mustikaid
3 munakollast
1dl tuhksuhkrut
5 zelatiinilehte
300g hapukoort
2dl 35%list koort

Purusta küpsised peeneks puruks ning sulata või. Sega need omavahel kokku ja suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud 20cm lahtikäiva koogivormi põhja.
Sulata mustikad ning püreesta. Vahusta munakollased koos tuhksuhkruga kohevaks heledaks vahuks. Ühenda mustikad munavahuga. Pane zelatiinilehed 5 minutiks külma vette likku, pigista seejärel kuivaks ning sulata kastrulis madalal kuumusel vedelaks. Lase veidi jahtuda ning nirista pidevalt segades mustika-munasegu hulka. Lisa seejärel massile hapukoor ning vahustatud koor. Sega vaikselt läbi. Vala saadud mass põhjale ning aseta külma vähemalt 5ks tunniks.
Serveerimisel kaunista meelepäraselt, nt mustikate vm marjadega.

allikas: Koogikalender 2016

Kommentaare ei ole: