neljapäev, 19. september 2013

Rabarberi-brülee-kreemikook

Minu varamusse leidis tee üks uus kokaraamat. Mäletan seda juba sellest ajast kui ilmus, kuid tookord jäi soetamata. Kuid nüüd kui ta tee minu juurde ise leidis, siis tundus et täitsa kiftid asjad sees ja miks ma seda juba varem ei hankinud. Tegu siis raamatuga "Magusad ahvatlused". Ilmselt olen jõudnud ka vahepeal punkti, et mul on ju neid nii palju, aga küll küllale liiga ei tee ja kokaraamatud on lihtsalt nii mõnusad lugeda/sirvida ja vanakooli moodi näpuga järge ajada on ülimalt vahva. Aga uuest raamatust sai siis proovitud kohe ka põneva nimega kooki. Kuna teadsin et maasikaid ma värskeid välja ei võlu, aga rabarberit tean küll kust saaksin, siis proovisingi ära. Ahju grillelement sai ka maal esimest korda ära proovitud, kuna ei osanud aimata teel sinna, et põleti võiks kaasa võtta.

Vaja:
Põhi:
100g võid
150g digestiivküpsiseid
50g kaerahelbeid

Rabarberi-maasikatäidis:
150g rabarberivarsi
2spl suhkrut
1spl fariinsuhkrut
mõned maasikad

Kate:
500ml vahukoort
pool vanillikauna
5 munakollast
6spl suhkrut
1spl laimimahla

pinnale suhkrut

Esmalt puhasta ja tükelda rabarberid ning jäta 2 supilusika tavalise ja 1 supilusika fariinsuhkruga segatuna seisma.
Seejärel asu põhja kallale. Sulata pannil või ja kuumuta pisut pruunikaks, nii sab põhi karamellise maitse. Purusta küpsised ning sega või ja kaerahelvestega. Vajuta segu 26cm läbimõõduga, lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta 180kraadises ahjus 8-10 minutit.
Katte tarvis vala koor kastrulisse, lisa vanillikaunast väljakraabitud seemned ja kuumuta keemispiirini, ise samal ajal vispliga segades. Kui hakkab keema minema, siis eemalda pott tulelt. Eralda toasoojadel munadel kollased. Vahusta munakollased, lisa suhkur ja vahusta veel. Vala kuum koor munakollasevahu peale, lisa laimimahl, ise hoogsalt vispeldades.
Vala kattesegu eelküpsenud põhjale. Lisa suhkrus seisnud rabarberid (kui on tekkinud liigpalju vedelikku, siis nõruta) ning maasikalõigud. Küpseta kooki 150kraadises ashju 35 minutit ja jäta jahtuma.
Vahetult enne serveerimist raputa koogile suhkur ja pane hetkeks ahju grillelemendi alla või kasuta leeklampi, kuni suhkur on sulanud.

Meie selleõhtustelt välismaakülalistelt sai see küll hulga kiitusi, kuigi olin üsna kindel et ebaõnnestus. Aga hoopistükkis tuli välja imeliselt.

allikas: Magusad ahvatlused (Lahemaa servalt)

Kommentaare ei ole: