esmaspäev, 30. september 2013

Tomatine lambalihasupp harira eeskujul

Kokakool tund 1 - põhiroog. Vürtsikas ja aroomiküllane, ent mitte ülearuselt piprane supp Marokost, milles on kenas tasakaalus liha ja kaunviljad-läätsed ning kikerherned.

Põhiroaks 12-le. Annan õpetuse ilma ise puljongot keetmata.


u 1 kg lamba kaelaliha või ribi
4-5l vett
õli
2 suuremat sibulat
5-6 küüslauguküünt
4 sellerivart
1 tšilli
u 600g kooritud ja hakitud tomatikonservi (või värskeid kooritud tomateid)
1tl musta pipart
2 kaneelikoort
1tl kollajuurt(ehk kurkum) või 0,5tl safranit
1-2 spl hakitud värsket ingverit või 1tl jahvatatud ingverit
pisut muskaatpähklit
2tl vürtsköömneid
150g punaseid läätsi
1 sidruni mahl
400g konserveeritud kikerherneid
sool
punt värsekt koriandrit ja peterselli

Haki lambaliha väikesteks kuubikuteks ja pruunista/hauta pannil. Samal ajal haki sibul, küüslauk ning seller ja hauta neid vähese õliga potis pehmeks. Lisa maitseained ning tomatid (kui teed värsketest, siis koor maha ning väiksed tükid), sega hästi läbi ning lisa läbisõelutud puljong või vesi(kui kasutasid värskeid tomateid ja nende koorimiseks neid kuumas vees hoidsid, siis kasuta sama vesi ka ära). Kui lambaliha on parajalt pehme, lisa supile pestud läätsed ning keeda kuni ainete pehmenemiseni. Lisa nõrutatud kikerherned (kes tahab veel eriti tubli olla, siis võib ka kestad eemaldada) ja pehmenenud liha. Maitsesta vajadusel täiendavalt soola ja sidrunimahlaga. Kontrolli et maitse oleks tasakaalus ning ained pehmed ning serveeri sidrunilõikude ja lavaššiga.

Kui oled tubli ja tahad ise keeta lihast koos kontidega puljongi:
Aseta liha külma veega keema. Eemalda tekkiv vaht ning lisa maitseained (musta terapipart, loorberileht, sool, ingverijuure jupp, sidrunhein jms). Keeva vaevu värelevana 2-3 tundi. Jahuta ning eemalda puljongist tahkem kraam ning eralda liha kontidelt, jäta ootele.

allikas: Kaie Mei




Kommentaare ei ole: