pühapäev, 22. mai 2016

Rabarberigalette

Kui vahepeal sai viimastele sügavkülmamarjadele valu antud ning kompotikirsse kasutatud, siis nüüd tagasi kevade ning rabarberilainele. Olen hulga mahla juba keetnud ning tarbinud, kuid värsket kraami jagub niipalju, et varsti pea üle päeva ka uus kook tehtud ning sellega nii koduseid kui töökaaslasi kostitatud. Siit üks mõnus, veidi vimkaga ma ütleks, rabarberikook ingveri ja apelsiniga.


Vaja:
250g nisujahu (mina kasutasin 150g nisujahu ja 100g täistera rukkijahu)
150g külma võid
2spl suhkrut
näpuotsaga soola
4 spl külma vett

300g rabarberit
paarisentimeetrine jupp ingverit (kooritud ja riivitud)
1 apelsini riivitud koor (jäta veidi ka kaunistamiseks)
2spl apelsini mahla
5spl suhkrut

määrimiseks muna
2spl mandlilaaste
tuhksuhkrut

Töötle jahu, külm või, suhkur ja sool ühtlaseks puruks, nt köögikombaini abil. Lisa vesi ja sõtku/töötle kiiresti ühtlaseks tainaks. Ära liiga hoogu satu ja üle töötle, siis jääb tainas krõbedam. Vajuta tainas lapikuks paksemaks kettaks, keera toidukilesse ja hoia pool tundi külmas.

Valmista täidis - tükelda rabarber, tõsta kaussi ja lisa ingver ning riivitud apelsinikoor ja apelsinimahl. Puista hulka suhkur ja sega kõik läbi.

Rulli tainas küpsetuspaberil, vajadusel jahu kasutades, õhukeseks 27 cm diameetriga kettaks. Tõsta tainas koos paberiga ettevaatlikult ahjuplaadile. Tõsta tainakettale täidis, nii et äärtest jääb 5 cm vabaks. Keera ääred täidise peale, näpista/voldi kergelt sõrmedega. Tulemus ei pea olema täiusliku kujuga, galett ongi olemuselt vabakujuline.

Määri pirukaservad lahtiklopitud munaga ja puista servadele mandlilaastud. Küpseta 180kraadises ahjus u 45 minutit, kuni tainas on küps ja krõbe ning rabarber pehme.
Enne serveerimist lase ca 30 minutit jahtuda. Puista servadele tuhksuhkrut ja rabarberikattele riivitud apelsinikoort. Naudi!

allikas: D-kokaraamat (Mari-Liis Ilover)

Kommentaare ei ole: