kolmapäev, 11. märts 2015

Krevetid suvikõrvitsaspagettidega

Siit üks veidi ootamatu, kuid samas üdini tervislik ning huvitav ja maitsev kooslus. Kui oleme harjunud suvikõrvitsat niisama praadima või hautistes/kastmetes kasutama, siis siit üks huvitav versioon - spagetid. Ja valmib kogu see roog ülimalt kiirelt.
Kui meespere oli alguses kõhklev, siis lõpptulemuseks oli tühi pann.


Vaja:
400g tiigerkreveti sabasid (mina kasutasin külmutatuid, sulatasin enne töötlemist)
3-4 küüslauguküünt
2 keskmise suurusega suvikõrvitsat
näpuotsaga tšillihelbeid
0,5dl kanapuljongit
soola ja pipart
õli
30 g võid

serveerimiseks värskelt riivitud parmesani juustu

Tõmba suvikõrvitsast pikad ribad - selleks kasutasin julienne lõikurit/koorijat. Lisa ribadele veidi soola ja jäta sõelale nõrguma. Sõelalt võttes pigista üleliigne vedelelik välja.  Koori vajadusel krevetid, jäta sabaotsa koor alles ja nõruta kuivemaks. Kuumuta pannil õli koos võiga keskmisel kuumusel. Lisa krevetid ning kuumuta paar minutit. Lisa küüslauk ja tšillihelbed ning kuumuta veel umbes minut. Tõsta krevetid pannilt eemale ning kalla pannile kuum kanapuljong. Lase pannil olevad mahlad kokku keeda, lisa suvikõrvitsaribad ja kuumuta paari minuti jooksul läbi-suvikõrvits küpseb päris kiirelt. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa spagettide hulka ka krevetid ning serveeri kohe.
Soovi korral riivi peale ka parmesani.

allikas: Ise tehtud. Hästi tehtud

teisipäev, 10. märts 2015

Key Lime pie - laimikook kondenspiimaga

Pühapäev oli üks tore päev - Naistepäev! Sain küll omad lilled ja magusaampsud ka õigel päeval kätte, kuid siiski küll küllale liiga ei tee, seda enam kui uus köögitarvik vajab veel ikkagi testimist. Nii saigi esmaspäevaks tööle kaasa tehtud laimikook, tähistamaks, siis kuidas kellele, kas möödunud naistepäeva, sinist esmaspäeva või seda et olen oma kaaslasi siin juba 11 aastat töökohal tüüdanud:).


Põhi:
150g digestiivküpsiseid
50g sulatatud võid

Täidis:
3 munakollast
5dl kondenspiima
1,5dl laimimahla

Sefiir:
3 munavalget
200g suhkrut
1dl vett

Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru saadud mass 20cm läbimööduga lahtikäiva koogivormi põhja ja ääretele. Küpseta 180 kraadi juures 10 minutit. Täidise jaoks sega munakollased kondenspiima ja laimimahlaga. Kalla eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel u 15 minutit.
Sefiiri saamiseks vahusta munavalged kõvaks vahuks. Sulata suhkur vees ja keeda siirupiks. Hakka uuuesti valget vahustama ja lisa pidevalt vahustades siirup munavalgemassile, nii et tekiks kaunis sefiir. Enne serveerimist pane sefiir koogile ja soovi korral kaunista veel riivitud laimikoorega.
Sellega sain ka siis esimest korda oma uue masinaga vahustamise ära proovida. Ülimugav ikka, ei mingit miksrihoidmist, saab tegeleda niikaua muude asjadega, kuniks kaunis vaht valmis ja hiljem siirupit lisada on kui lapsemäng. Seni tundub, et see kallis ost on end igati ära tasunud. Kuigi jah, proovida on võimalusi veel palju.




pühapäev, 8. märts 2015

Smuutikook

Kel smuutid meeldivad, siis neile üks mõnus, mahlane ja suhteliselt lihtsalt valmiv kook, väke vaheldus joodavale eksemplarile. Olen seda katsetanud nüüdseks juba 2 korda, ilmselt tuleb ka teha kolmas, et oleksin lõpuni rahul.

Põhi:
150g digestiivküpsiseid
sulavõid

Täidis:
8 želatiinilehte
750g maasikaid
3 banaani
165ml kookospiima
3/4dl suhkrut (Stevia)
1tl kardemoni
1/2dl sidrunimahla

Peale:
2 kiivit
virsikuid

Purusta küpsised ja sega sulavõiga (kogust vaata silma järgi, et küpsisepuru saaks kenasti kokku, nii 50-100g peaks piisama). Suru saadud mass lahtikäiva koogivormi põhja.
Aseta želatiinilehed külma vette likku.
Kui kasutad külmutatud maasikaid, lase neil sulada, kuid ära kalla vedelikku minema. Kalla sulanud maasikad (koos kogunenud vedelikuga) blenderisse, lisa banaanid ning püreesta.
Lisa kookospiim, kardemon ja suhkur. Sega korralikult läbi. Kuumuta sidrunimahl ning sulata seal kuivakspigistatud želatiinilehed. Nirista pidevalt segades maasika-banaanisegusse.
Kalla täidis põhjale ja aseta külma tahenema. Enne serveerimist kaunista. Hästi sobivad sinna peale ka maasikad, kui neid värskena saada.

Zelatiini julgen soovitada panna kohe kindlasti rohkem ku etteantud retseptis, kuna minu esimene katsetus lõppes täielikult vedela koogiga (oli olnud külmas terve öö, kuid tegin ka paar hävitavat viga) ning teine katsetus püsis küll koos, aga oli ülimalt keeruline serveerida ja oleks võinud olla veelgi tahkem. Seega soe soovitus, zelatiiniga ei tasu tagasi hoda. Ilmselt sõltub tulemus ka maasikate vedelikusisalduse suurusest (eriti külmutatute puhul).

allikas: Kinuskikissa

reede, 6. märts 2015

Lihapallid fenkoliga

Mõnusalt aroomikas hautis lihapallidega. Kes siis ei armastaks lihapalle, eriti kui need on veel parajalt parmesanised. See aroom, mis pallide pruunistamisel juba kerkis, ajas suu vett jooksma.


Vaja(4-le):
500g veisehakkliha
50g parmesani (riivitud)
1tl fenkoliseemneid (purustatud)
50g riivsaia
2 küüslauguküünt
oliiviõli
1 sibul
1 fenkolimugul
1 porgand
400g purk purustatud tomateid
suhkrut
soovi korral peterselli ning serveerimiseks kõvema koorikuga saia

Sega kausis kokku hakkliha, parmesan, fenkoliseemned, riivsai ning hakitud küüslauk, maitsesta vajadusel. Vormi käte abil meelepärase suurusega pallid, mis pruunista kuumaks aetud pannil oliivõlis. Tõsta mõneks ajaks kõrvale, nt taldrikule.
Lisa seejärel pannile hakitud sibul, fenkol ja porgand. Prae neid madalal kuumusel kuni 10 minutit, kuni ained on kuldsed. Lisa juurde tomatid, täida tomatipurk veega ning lisa seegi kastmesse. Lisa ka veidi suhkrut. Aja kaste keema, tõsta lihapallid tagasi pannile ja hauta, kuni liha on küps ning kaste redutseerunud. Lisa soovi korral peterselli, riivi peale parmesani ja serveeri endale meelepärasega.


allikas: Jamie Oliver retseptide aastaraamat 2014/15

kolmapäev, 4. märts 2015

Peedisupp

Tervislik ja maitsev borš, küll lihavaba, kuid see-eest kerge ning lihtsalt valmiv. Sain taaskord oma uue masina proovile panna ning riivitud peediga sai supp ülikiirelt valmis.


Vaja (6-le):
400g peeti
2 sibulat
2 porgandit
400g kapsast
õli
1,5L aedviljapuljongit
1-2 spl sidrunimahla
soola, pipart, suhkrut

Koori peet, sibul ja porgand. Pane väike tükk peeti kõrvale (u 50g),  muud juurikad lõika õhukesteks ribadeks või kasuta abimehena nt köögikombaini.
Kuumuta potis õli, lisa porgand, sibul ja peet ning prae kergelt läbi.
Lisa riivitud kapsas, kalla peale puljong ning hauta vaiksel kuumusel umbes 20-30 minutit, kuni aedviljad on pehmed. Riivi ka viimane alleshoitud peeditükk ja sega supi hulka. Maitsesta sidrunimahla, pipra, soola ja suhkruga.
Serveerimisel puista peale nt maitseroheline, ja lisa hapukoor.

allikas: nami-nami