pühapäev, 10. jaanuar 2016

Õunabrownie

Kui vana-aastaõhtu part sai täidetud õuntega, jäid mõningad isendid üle. Et neid mitte raisku lasta minna, sai need kasutatud ühes imelihtsas õunamagustoidus. Kui tavaliselt oleme harjunud et brownie on šokolaadi oma, siis vahelduseks teistlaadi proovida oli päris omapärane. Rooga on lihtne valmistada, enamus ained on ilmselt koduses köögikapiski olemas ning maitsev magustoit ongi kiirelt valmis.


Vaja:
2dl jahu
1tl kaneeli
1tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola
100g võid
2dl suhkrut
1 muna
1dl hakitud kreeka pähkleid
500g õunu
1tl võid vormi määrimiseks

Sega jahu hulka kaneel, küpsetuspulber ja sool. Vahusta või suhkruga ja klopi hulka muna. Koori ja puhasta õunad ning lõika kuubikuteks. Lisa või-munavahule pähklitükid ning õunakuubikud, misjärel sega sisse ka jahu ja tõsta mass võitatud 20x30cm suurusega vormi. Küpseta 175 kraadi juures 30-35minutit, kuni kook on pealt krõbe ja helepruun. Brownie võib jääda seest veidi pehmem kui tavaline plaadikook.
Kui soovi, võib juurde serveerida ka vaniljejäätist või vahukoort.

allikas: Õunatoidud (salatitest magusani)

neljapäev, 7. jaanuar 2016

Kohapõsed

Koha on pikliksüstja kehaga, kitsa ja teritunud peaga kala. Suust paistavad 4 teravat kihva. Värvuselt on koha rohekas- kuni tumehall, kõhualune on puhasvalge. Eestis elutseb ta ainult Peipsis ja Võrtsjärves ning osades Lõuna- ja Kagu-Eesti järvedes.//bio.edu.ee//


Seda et loomadel süüakse põskesid on kõigile teada, aga et ka kaladel, see paneb imestama paljusid. Aga just selle roa me ühes kokakoolis ette võtsimegi ja tegemist on ülihea ja hõrgu roaga, passib eriti hästi eelroaks. Ja põskesid on täitsa ka kaubanduses saada, ainult vaata lahtiste silmadega ja osta (kuigi jah seda on saada ainult teatud päevadel, nt Stockmannis). Või siis telli tuttavalt kalamehelt või kalamüüjalt.


200g võid                                      
500g kohapõskesid (jahutatud)                
50g lehtpeterselli                            
50g küüslauku                                
oliivõli                                  
100g jahu (nisu)                                  
sool-pipar                                                        

200g hapukoort                                
20g küüslauku                                
20g lehtpeterselli                            
sool-pipar                        

Maitsesta kohapõsed tükeldatud küüslaugu ja lehtpeterselliga ning lisa oliivõli, sega läbi ja lase 30minutit marineeruda. Seejärel aja pann kuumaks ning prae põskesid kuumal pannil võis (kui võimalik, siis selitatud võis) jahusees paneeritult, maitsesta pannil soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Serveerimiseks tee kõrvale külm kaste paksust hapukoorest, riivitud küüslaugust ja tükeldatud lehtpetersellist ning maitsesta soola ja jahvatatud musta pipraga. Kõigele sellele võid lisaks kõrvale pakkuda ka rukolat.

allikas: Oma Maitse kokakool

teisipäev, 5. jaanuar 2016

Sealiha mandariinidega teravas kastmes

Milline maitse TV3'st lõppes tegelikult juba vana aasta sees, kuid saate võitja roog on mul siiani meeles. Hoidsin algusest peale Jürile ühena mitmest pöialt ja kui ta ka fainaali sai, oli mul ülihea meel. Sattusin isegi Selverisse ootamatult, kui käimas oli viimane ponnistus, kes võidab ja sain oma hääle kenasti ka tema poolt anda. Kui juba saate ajal hoidsin silma peal huvitavamatel roogadel, et siis hiljem neid netiavarustest otsida, siis saate võiduroog tuli minuni päris kergelt - kuidagi hüppas õigel ajal pilti nami-nami postitustest (hiljem avastasin et olemas täitsa ka TV3 saate alamlehel). Kohe varasalve selle salvetsasin ja nüüd ka lõpuks ette võtsin. Kiidan suurelt ja leiab tee kindlasti veel ja veel meie toidulauale. Kõrvale pakkusin kartuli-porgandi tampi.


Vaja (10-le):
1,5kg sea välisfileed
3 punast paprikat
5-6cm jupp värsket ingverit
500g mandariine
1,5dl värskelt pressitud mandariinimahla
750g magusat tšillikastet
1tl jahvatatud ingverit
1tl jahvatatud kaneeli
0,5tl riivitud mandariinikoort
soola
praadimiseks seesamiõli - huvitavama maitse saamiseks

Lõika sealiha õhukesteks viiludeks (u 0,5cm paksusega). Lõika paprika ribadeks, haki ingver hästi peeneks ning fileeri mandariinid.  Kuumuta suurel pannil õli, prae lihaviilud mõlemalt poolt jaokaupa pruuniks - pigem pane pannile vähem kui rohkem ja tee mitmes jaos, kui hautad pruunistamise asemel. Maitsesta pruunistatud lihaviilud soolaga ning tõsta praetud viilud kõrvale ootele. Lisa seejärel pannile paprikaribad, prae mõni minut, lisa juurde eelnevalt pruunistatud liha. Kuumuta neid koos umbes minuti jagu, siis kalla pannile mandariinimahl, tšillikaste, hakitud ingver, jahvatatud ingver ja kaneel. Viimasena lisa lõpuks mandariiniviilud. Kuumuta kõik koos läbi, tõsta pann tulelt ja serveeri. 

pühapäev, 3. jaanuar 2016

Täidetud part

Part on haneliste seltsi kuuluv perekond veelinde. Perekonda kuulub umbes 40–50 liiki.//wikipedia//
Kuna jõulude aegu saab sealiha nautida rohkem kui küll, siis olen tavaliselt aastavahetuseks teinud midagi muud, küll hane, küll kala, sedakorda siis parti. Mõnus vaheldus kapsas-kartul-liha-verivorst ansamblile. Kõrvale tegime erinevaid sorte salateid ja sellest piisas kõigile. 

Vaja:
1 part (u 2kg)
10 kuivatatud ploome (tükeldatud)
10 kuivatatud aprikoose (tükeldatud)
100g Kreeka pähkleid (tükeldatud)
paar tüümianioksa
1 õun
1dl pohlamoosi
soola, pipart

Kui kasutad külmutatud parti, siis lase viimasel rahulikult tavalises külmas üles sulada. Kui aga kasutad jahutatud isendit, siis võta see pakendist välja, puhasta vajadusel vedelikust, sulgede jääkidest, kui neid on. Puista seejärel pardile soola ja pipart. Sega omavahel täidise ained - ploomid, aprikoosid, Kreeka pähklid, tükeldatud õun ja pohlamoos ning tüümian. Täida pardi kõhuõõs seguga.


Seo puuvillase nööriga pardikoivad omavahel kokku ning tiivad keha külge. Aseta part küpsetuskotti, kinnita see ja lõika ühte nurka väike auk, et kuum õhk ja liigne niiskus välja pääseksid. Aseta küpsetuskotis part ahjuplaadile või paraja suurusega ahjuvormi ja pista 180 kraadini kuumutatud ahju. Keera kuumus 130 kraadi peale ja küpseta 3 tundi. Võta seejärel part ahjust ning tõsta ahju temperatuur 210 kraadini. Eemalda pardilt küpsetuskott ja vala ettevaatlikult pardirasv mõnda anumasse.(Ära minema viska, kasuta nt kartulite praadimiseks või ahjukartulite määrimiseks.) Tõsta nüüd part veel u 20 minutiks kuuma ahju, kus ta saab kuldpruuni jume ja krõbeda naha.

Kui ka viimane kuldne jume saavutatud on aeg kallid külalised lauda kutsuda. Juurde võib serveerida meelepärast, meil olid selleks erinevad salatid.

allikas: Siit nurgast ja sealt nurgast

reede, 1. jaanuar 2016

Croquembouche

Ja ongi see 2015 läbi. Aasta viimase nokitsemisena võtsin prooviks just selle magusroa. Viimane on olnud mu to-do listis päris pikka aega ja arvasin et nüüd on aeg käes. Etteruttavalt võin öelda, et kui vähegi keedutainast ja sulasuhkrut ei karda, siis saab hakkama minu arvates igaüks. Lihtsalt veidi proovimist ja pusimist ning ilus kuuseke sünnibki imeväel.


Vaja (u 10-le):

Profitroolid - mina sain alloleva kogusega 27 tükki
125ml vett
1/2tl suhkrut
1/2tl soola
55g võid
70g jahu
3 muna

Kreem
400g piima
400g vahukoort
1 vaniljekaun
8 munarebu
160g suhkrut
60g maisitärklist
50g võid

Karamell
200g suhkrut

Kuumuta ahi 180kraadi peale. Siis alusta profitroolide tegemisega. Pane suhkur, vesi, sool ja või paksupõhjalisse potti ning kuumuta kuni või on sulanud. Võta pott tulelt ning sega sisse sõelutud jahu. Pane pott pliidile tagasi ja kuumuta, samas pidevalt spaatliga segades, kuni jahu on ühtlaselt läbi kuumenenud. Pane saadud mass segajasse (või toimeta miksri abiga) ning lisa ükshaaval 2 muna. Kolmas muna löö lahti ja lisa sellest täpselt niipalju, et tulemus oleks ühtlaselt kreemjas ja läikiv ning mitte liiga vedel. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 1,5cm läbimõõduga profitroolid ning küpseta 25 minutit, või kuni need on ilusti kerkinud ja kuldpruunid. Võta ahjust ja jahuta.

Kreemi jaoks vala piim, koor, pooleks lõigatud vaniljekaun ning pool suhkrukogusest potti ja kuumuta keemiseni. Veidi enne lõppu eemalda kauna poolikud ning kraabi seemned välja ja lisa segusse. Samal ajal sega munarebud suhkru ja maisitärklisega ühtlaseks. Vala keemiseni kuumutatud piima-koore segu munarebudele, samal ajal pidevalt segades. Vala segu tagasi potti ning kuumuta pidevalt segades kuni keemiseni (mass peab ka paksenema). Tõsta kuumuselt maha, jahuta veidi ning sega juurde või. Jahuta kreem jäävannis.

Kui kreem ja profitroolid on jahtunud siis täida pallikesed pritskoti abil kreemiga. Et nüüd kuuske kokku laduma hakata on vaja ka karamelli - vala suhkur paksupõhjalisse potti ning kuumuta keskmise temperatuurini, kuni suhkur on sulanud ja karamell merevaiguvärviline. Karamelli valmistades ära suhkrut sega.

Kui karamell ka valmis, siis võta serveerimisalus, kasta esimese kihi profitroolid põhjaga karamelli ning aseta ringi kujuliselt (nii et ka omavahel kokku puutuvad) alusele. Siis alusta teise kihi ladumist - samamoodi, et profitrool põhja pidi karamelli ja eelmisele kihile peale. Toimeta niikaua kui kõik profitroolid otsas ja "kuusk" püsti. Allesjäänud karamell nirista saadud teosele peale.

NB! Ole karamelliga toimetades ettevaatlik, kuna see on tulikuum ning kõrvetamise oht on enam kui olemas. Samuti peab tegutsema suhteliselt kiirelt, kuna karamell hangub päris ruttu.

Kui aeg käes, siis kanna meistriteos lauale ja laske hea maitsta. Samaoodi nagu laod kuuske, samaoodi tuleb ka selle söömisele läheneda-jupp jupi haaval eemaldades.

Kuna minul jäi kreemi päris palju alles, siis teinekord teeksin 27 profitrooli tarbeks antud kogusest vaid poole. Sama kehtib ka karamelli osas, ka seda jäi mul kenakesti alles.
27 profitrooli ladumisel kuuseks kasutasin kihtide süsteemi: 6-6-5-4-3-2-1.

allikas: Kertu Lukas "Oma Maitse" kokakool