pühapäev, 3. jaanuar 2016

Täidetud part

Part on haneliste seltsi kuuluv perekond veelinde. Perekonda kuulub umbes 40–50 liiki.//wikipedia//
Kuna jõulude aegu saab sealiha nautida rohkem kui küll, siis olen tavaliselt aastavahetuseks teinud midagi muud, küll hane, küll kala, sedakorda siis parti. Mõnus vaheldus kapsas-kartul-liha-verivorst ansamblile. Kõrvale tegime erinevaid sorte salateid ja sellest piisas kõigile. 

Vaja:
1 part (u 2kg)
10 kuivatatud ploome (tükeldatud)
10 kuivatatud aprikoose (tükeldatud)
100g Kreeka pähkleid (tükeldatud)
paar tüümianioksa
1 õun
1dl pohlamoosi
soola, pipart

Kui kasutad külmutatud parti, siis lase viimasel rahulikult tavalises külmas üles sulada. Kui aga kasutad jahutatud isendit, siis võta see pakendist välja, puhasta vajadusel vedelikust, sulgede jääkidest, kui neid on. Puista seejärel pardile soola ja pipart. Sega omavahel täidise ained - ploomid, aprikoosid, Kreeka pähklid, tükeldatud õun ja pohlamoos ning tüümian. Täida pardi kõhuõõs seguga.


Seo puuvillase nööriga pardikoivad omavahel kokku ning tiivad keha külge. Aseta part küpsetuskotti, kinnita see ja lõika ühte nurka väike auk, et kuum õhk ja liigne niiskus välja pääseksid. Aseta küpsetuskotis part ahjuplaadile või paraja suurusega ahjuvormi ja pista 180 kraadini kuumutatud ahju. Keera kuumus 130 kraadi peale ja küpseta 3 tundi. Võta seejärel part ahjust ning tõsta ahju temperatuur 210 kraadini. Eemalda pardilt küpsetuskott ja vala ettevaatlikult pardirasv mõnda anumasse.(Ära minema viska, kasuta nt kartulite praadimiseks või ahjukartulite määrimiseks.) Tõsta nüüd part veel u 20 minutiks kuuma ahju, kus ta saab kuldpruuni jume ja krõbeda naha.

Kui ka viimane kuldne jume saavutatud on aeg kallid külalised lauda kutsuda. Juurde võib serveerida meelepärast, meil olid selleks erinevad salatid.

allikas: Siit nurgast ja sealt nurgast

Kommentaare ei ole: