teisipäev, 12. jaanuar 2016

Täidetud hakkliharullid köögiviljakastmega

Hakkliha on koondnimetus rohkem või vähem peeneks hakitud kondita ja kõõlustest ning lümfisõlmedest puhastatud inimestele söögikõlbuliku looma-, kala-, uluki- või linnuliha kui tooraine kohta. Hakklihast valmistatakse paljude rahvaste köökides mitmesuguseid roogasid.//wikipedia//

Tegemist on ühtpidi veidi mässamist ja aega nõudva roaga, kuid samas on pärast preemiaks mahlane liharull, kreemise köögiviljakastmega. Kuid töid annab jaotada ja samal ajal kui nt rullid ahjus, saab valmistada riisi ning kastme ja kokkuvõttes aega ülemäära võib-olla ei kulugi. Kel tavapärane kartul-hakklihakaste ära tüüdanud, siis soovitan soojalt ette võtta erinevaid kombinatsioone rullide, kotlettide jm näol, mida hakklihast kergesti valmistada annab.

Hakkliharullid:
300g seguhakkliha
20g riivsaia
1dl piima
2 küüslauguküünt
soola, pipart

1 paprika
2 keedumuna
80g riivjuustu
veidi võid kuumutamiseks

paneerimiseks riivleiba

Leota riivsai piimas, millele lisa hakkliha, maitseained, purustatud küüslauk ja sega ühtlaseks massiks. Täidise valmistamiseks keeda munad ja lõika sektoriteks ning lõika paprika ribadeks ja kuumuta kergelt võis. 
Hakkrulaadi vormimiseks pane lauale toidukile, mille peale tõsta peotäis hakkmassi, mis vajuta ühtlaselt laiali 2cm paksuseks kihiks. Tõsta peale paar paprikaviilu ja munasektor, puista üle riivjuustuga. Keera rulaad rulli, paneeri riivleivas ja prae kuumal pannil ühenduskoht allpool. Kui rullid on ühtlaselt pruunistunud, tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja järelküpseta ahjus 200kraadi juures u 15 minutit. Mina kasutasin 500g hakkliha ja sain 4 suurt ponstakat rulli. Ilmselt saab väiksemaid rulle tehes neid veidi enam.

Köögiviljakaste:
1 porgand
1 sibul
1 punane paprika
1 väiksem porru
200g puravikke (või shampinjone)
õli praadimiseks
2dl köögiviljapuljongit
2dl vahukoort (35%)
100g sulatatud juustu
soola, pipart

Puhasta porgand, sibul ja paprika, lõika väikesteks ribadeks, viiluta ka seened ja porru. Seened kuumuta pannil eraldi väheses õlis. Pane porgand kuumale pannile õlisse, kuumuta mõni minut, misjärel lisa sibul, paprika ning kuumuta koos kuni sibul on klaasjas. Seejärel pane pannile lisaks eelnevalt kuumutatud seened ja porru, kuumuta kõike koos umbes 3 minuti jagu. Lisa puljong, sulatatud juust ja koor, maitsesta soola-pipraga. Lase korra keema tõusta ja võta tulelt.

Kui hakkrullid ja kaste valmis, siis serveeri meelepärasega, meil oli selleks riis.

allikas: Armastusega Kihnust, uut ja vana saareköögist

Kommentaare ei ole: