reede, 1. jaanuar 2016

Croquembouche

Ja ongi see 2015 läbi. Aasta viimase nokitsemisena võtsin prooviks just selle magusroa. Viimane on olnud mu to-do listis päris pikka aega ja arvasin et nüüd on aeg käes. Etteruttavalt võin öelda, et kui vähegi keedutainast ja sulasuhkrut ei karda, siis saab hakkama minu arvates igaüks. Lihtsalt veidi proovimist ja pusimist ning ilus kuuseke sünnibki imeväel.


Vaja (u 10-le):

Profitroolid - mina sain alloleva kogusega 27 tükki
125ml vett
1/2tl suhkrut
1/2tl soola
55g võid
70g jahu
3 muna

Kreem
400g piima
400g vahukoort
1 vaniljekaun
8 munarebu
160g suhkrut
60g maisitärklist
50g võid

Karamell
200g suhkrut

Kuumuta ahi 180kraadi peale. Siis alusta profitroolide tegemisega. Pane suhkur, vesi, sool ja või paksupõhjalisse potti ning kuumuta kuni või on sulanud. Võta pott tulelt ning sega sisse sõelutud jahu. Pane pott pliidile tagasi ja kuumuta, samas pidevalt spaatliga segades, kuni jahu on ühtlaselt läbi kuumenenud. Pane saadud mass segajasse (või toimeta miksri abiga) ning lisa ükshaaval 2 muna. Kolmas muna löö lahti ja lisa sellest täpselt niipalju, et tulemus oleks ühtlaselt kreemjas ja läikiv ning mitte liiga vedel. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 1,5cm läbimõõduga profitroolid ning küpseta 25 minutit, või kuni need on ilusti kerkinud ja kuldpruunid. Võta ahjust ja jahuta.

Kreemi jaoks vala piim, koor, pooleks lõigatud vaniljekaun ning pool suhkrukogusest potti ja kuumuta keemiseni. Veidi enne lõppu eemalda kauna poolikud ning kraabi seemned välja ja lisa segusse. Samal ajal sega munarebud suhkru ja maisitärklisega ühtlaseks. Vala keemiseni kuumutatud piima-koore segu munarebudele, samal ajal pidevalt segades. Vala segu tagasi potti ning kuumuta pidevalt segades kuni keemiseni (mass peab ka paksenema). Tõsta kuumuselt maha, jahuta veidi ning sega juurde või. Jahuta kreem jäävannis.

Kui kreem ja profitroolid on jahtunud siis täida pallikesed pritskoti abil kreemiga. Et nüüd kuuske kokku laduma hakata on vaja ka karamelli - vala suhkur paksupõhjalisse potti ning kuumuta keskmise temperatuurini, kuni suhkur on sulanud ja karamell merevaiguvärviline. Karamelli valmistades ära suhkrut sega.

Kui karamell ka valmis, siis võta serveerimisalus, kasta esimese kihi profitroolid põhjaga karamelli ning aseta ringi kujuliselt (nii et ka omavahel kokku puutuvad) alusele. Siis alusta teise kihi ladumist - samamoodi, et profitrool põhja pidi karamelli ja eelmisele kihile peale. Toimeta niikaua kui kõik profitroolid otsas ja "kuusk" püsti. Allesjäänud karamell nirista saadud teosele peale.

NB! Ole karamelliga toimetades ettevaatlik, kuna see on tulikuum ning kõrvetamise oht on enam kui olemas. Samuti peab tegutsema suhteliselt kiirelt, kuna karamell hangub päris ruttu.

Kui aeg käes, siis kanna meistriteos lauale ja laske hea maitsta. Samaoodi nagu laod kuuske, samaoodi tuleb ka selle söömisele läheneda-jupp jupi haaval eemaldades.

Kuna minul jäi kreemi päris palju alles, siis teinekord teeksin 27 profitrooli tarbeks antud kogusest vaid poole. Sama kehtib ka karamelli osas, ka seda jäi mul kenakesti alles.
27 profitrooli ladumisel kuuseks kasutasin kihtide süsteemi: 6-6-5-4-3-2-1.

allikas: Kertu Lukas "Oma Maitse" kokakool

Kommentaare ei ole: