neljapäev, 8. detsember 2011

Beseekattega sidrunikook

Järgmine kook sai valitud ekspromt ja suure kiiruga laupäevaõhtuseks sünnipäevaks. Kui ma sain kõne et kas teeksin midagi, et mis see olla võiks, polnud mul aimugi. Õnneks oli mul kaasas pea trükisoe "Kulinaarsete kroonikute kokaraamat" ja ju sealt ikka midagi leian. Ja nii see sidrunikook näppu jäigi ja pettuma ei pidanud, mis sest et esimene katsetus sellega. Tegu siis Tuuli magusavaramust, retsepti leiab ka tema blogist.



Põhi:
100g võid
2,5dl jahu
2spl suhkrut
0,5tl küpsetuspulbrit
2spl vett

Täidis:
1,5dl vett
1,5dl suhkrut
2spl nisujahu
25g võid
1 suurema sidruni mahl ning riivitud koor
4 munakollast

Besee:
4 munavalget
1dl suhkrut

Põhja jaoks sega või ning kuivained, lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks.
Vooderda 26-28cm lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed 2-3cm kõrguselt. Pane põhi külmkappi u 15 minutiks. Kui mulle algul tundus et 28cm vorm on ikka jõhkralt suur, siis veidi mudimist ja seda tainast tõesti jagus ning lõpptulemuses ongi selline mõnus õhem kiht.
Kuumuta ahi 200 kraadi juurde. Torka taignasse kahvliga augud ja küpseta 15 minutit ahju allosas. Samal ajal keda nö sidrunikissell - pane täidise ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja kergelt mullitab.
Valmista ette ka besee - vahusta munavalged ning lisa suhkrut osade kaupa siis, kui muna juba kergelt vahus. Ja nagu ikka, kui kauss tagurpidi keerata ja sisu välja ei valgu, on valmis.
Võta põhi ahjust välja, vala peale täidis ning täidise peale laota laiali beseekiht. Küpseta 10 minutit ahju allosas või kuni besee on pealt helepruun.
Nipiks veel, et lõika kooki märja noaga, tehes pärast iga lõikamist nuga uuesti märjaks. Ilma selleta muutub pealmine kiht inetuks.



Kook oli imemaitsev ja nagu arvata mitte eriti magus. Just selline paras. Ja mis mulle veel meeldib on see et kui kisselli läks 4 munakollast siis 4 valget hiljem täpselt besee jaoks. Pole mingit raiskamist!

allikas: Kulinaarsete kroonikute kokaraamat

Kommentaare ei ole: