neljapäev, 8. detsember 2011

Tuuletaskud

Pikk vahe on küll vahele jäänud, aga põhjendan seda töölrabamisega, peale mida lihtsalt ei viitsi enam arvuti taga toksida. Köögis toimetan ikka, kuid kirjutama ei jõua.
Aga nüüd tuuletaskutest. Olen tegelikult ammu mõelnud, et võiks neid proovida ise teha, kuid siiani on kuidagi nagu tahaplaanile mõte jäänud. Nüüd eelmine nädalavahetus oli kuidagi tunne tagasi ja sattudes Silja blogis selle retsepti peale, mõtlesin et teen ära. Kuna maal ahi ka korralik, siis peaks ikka õnnestuma.
Kuna laupäev kujunes meil Anitaga köögis suht kokkamise tähe all õhtuseks sünnipäevaks, siis ühed tuuletaskud ei tee ju elu raskemaks.
Tainas tuli kena, taskuid just poodi müüki ei viiks, kuid õhtuks olid otsas kõik. Ju siis õnnestus.



Vaja:

125ml piima ja 125 ml vett (või 250 ml vett)
100g võid
veidi soola
1-2 tl suhkrut
veidi vaniljesuhkrut
150g jahu
4 muna

Pane või, suhkur, vaniljesuhkur ja sool koos veega potti ja lase keema tõusta. Sega sisse piim ja jahu ning küpseta tekkinud taignapalli madalal tulel u 5 minutit, kuni taigen muutub kuivaks ja elastseks. Sega tainast hoogsalt, et see põhja kinni ei jääks.

Võtta pott pliidilt, pane taigen kaussi ja lase sellel u 10 minutit jahtuda. Lisa ükshaaval munad (sega tainas ühtlaseks, enne kui lisad järgmise muna). Tulemus peaks pärast munade lisamist olema paks. Seejärel pane taigen pritskotti ja tee plaadile väikesed kuhjakesed üksteisest u 5 cm kaugusele. Või kasuta 2 lusika abi kuhjakeste tekitamiseks.
Küpseta taskuid esimene 10 minutit 200 kraadi juures, seejärel vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 20 min kuni tuuletaskud on kuldpruunid. Ahju ust kindlasti MITTE avada!! Küpsetamise aeg sõltub ka ahjudest ja meil läks vast max 20 minutit kokku ja siiski suutsime ühel plaadil veidi põhjad liigpruuniks lasta ning teisel plaadil pealmise poole, aga kerkisid kenasti.


Kui küpsetamine lõpetatud, lülita ahi välja, võta tuuletaskud ahjust, lõika alla äärde küljepeale väikesed avad ja pane veel u 10ks minutiks ahju kuivama. Seejärel tõsta need ahjust välja jahtuma.

Sisu panemiseks kasuta sama tehtud ava ja pritskotti või lõika kaan maha ja sisu põhjale ja kaan peale tagasi. Meie lõikasime ennist tehtud ava veidi suuremaks ja lusikaga panime sisse kohupiimapasta-vahukoore ning vaarika-mustika segu.

Kommentaare ei ole: