laupäev, 17. november 2012

Täidetud jalopenod

Väljas söömas käies võtame neid eelroogadeks pakutavaid jalopenosid alati. Kodus pole isegi mõelnud neid kunagi järele teha. Kuid kuna see retsept lausa karjus näkku uues "Head Briti pubiroad ja millist õlu nende kõrvale juua" raamatus, siis otsustatud, proovime.
Suureks komistuskiviks ostutus jalopenode leidmine, nii üllatav kui see ka polnud. Ei marinieerituna(on, aga vaid viilutatuna) ega värsketena. Lõpuks otsustasime proovida värskete pipardega, kus karbis olid koos erineva tulisusastmega vilju.



Vaja:
õli frittmiseks
kitsejuustu
6 jalopenot (marineeritud jalopeno on mahedam)
1 kogus õlletainast

Kui kasutad värskeid pipraid või jalopenosid, siis lõika "müts" otsast ja puhasta seemnetest. Topi sisse kitsejuust. 
Võib ka vilja keskelt pooleks lõigata ja sinna panna sisu ja siis nö kaane uuesti peale suruda. Nii õpetatakse päris paljudes retseptides, meie läksime raskemat teed ja otsustasime päris palju rohkem aega ja vaeva näha, nö ülevalt mütsi lõikamise, puhastamise ja sisu sissepanemisega.

Vahepeal valmista ka õlletainas:
250g jahu
300ml Inglise ale'i
100ml gaseeritud vett

Pane jahu kaussi, lisa õlu ja vesi ning sega läbi. Et tainas tükiliseks ei jää, siis peab seda hoolega segama/vispeldama. Lase 10 minutit seista, seejärel sega veel 30 sekundit.

Kui jätad tainasse soola lisamata ega pista seda enne kasutamist külmkappi, jääb see frittides palju krõbedam.

Kui tainas ja jalopenod valmis, siis kuumuta kastrulis õli. Seejärel kasta jalopenod taina sisse ja tõsta ettevaatlikult (õli on tuline) kastrulisse ja sega lusikaga, et nad põhja kinni ei jääks. Korraga mahub frittima 2-3 tk, sõltub muidugi poti suurusest. Jalopenod on valmis kui tainas on kuldne ja krõbe.
Tõsta majapidamispaberile nõrguma. Serveeri meelepärase kastme ja mõnusa külma õllega.



Meie jäime enda omadega peaagu rahule. Miks siis mitte päris? Tainas ei tahtnud hästi piparde külge jääda teekonnal taignast potini ja need ei näinud kahjuks nii ilusad välja kui kuskil väljas tellides. Aga maitse oli ikka see, hea. Kiitsid teisedki. Soe jalopeno kasta veel veidikese hapukoore sisse ja siis mhmm...

Läheb teinekordki kordamisele, kui leiaks lõpuks kuskilt neid jalopenosid:).

allikas: Head Briti pubiroad ja millist õlu nende kõrvale juua, veidi muudetud kujul kasutatud retsept

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Terveid jalapenosid müüakse Kaupmehes(on küll ainult suur potsik).