esmaspäev, 1. juuli 2013

Jaanipäeva söögimõnud

Jaanipäev on tavalise eestlase jaoks ikka üks grilliorgia. Ega meiegi erineda saanud,võttes seekord ette suuremalt isetegemise. Nimelt sai soetatud hea hunnik karbonaadi ning välja valitud 3 erinevat retsepti, mis siis valmistoodanguks vormus. Tulemus oli meeldivalt üllatav, kõik oli väga hea ja omapärane. Ei pingutanud millegiga üle ja ilmselt said marinaadid õige aja laagerdumiseks.
Et liha libedamalt alla läheks sai manustanud kõrvale oma aia esimest suvikõrvitsat ning mahedat õlut ja siidrit ning muidugi ei puudunud ka magus - mustikakeeru juustukook (ma arvan et nii oleks kõige õigem tõlkida).
Aga kõigest lähemalt.



Klassikaline šašlõkk ehk šašlõkk äädikamarinaadis:
1kg kaelakarbonaadi
2tk sibul (ratasteks lõigatud)
3tl must pipar
4tl sool
3spl 30% äädikat
1,5tl suhkur

Sega kokku marinaad ja kalla kuubikuteks lõigatud lihale, lase külmas seista 3-4 tundi kuni üleöö.

Armeenia šašlõkk:
1 kg kaelakarbonaadi
2tk sibul (ratasteks lõigatud)
0,5dl valge veini äädikat
0,5dl oliiviõli
3spl kontsentreeritud tomatipastat
1tl tšillipulbrit
musta pipart
1tl suitsutatud paprikapulbrit (kasutasin tavalist ja asjas ka asja ära)

Sega kõik ülejäänud ained peale liha kokku marinaadiks, kalla lihale ning jäta lihatükid mõneks tunniks marineeruma (meie hoidsime üleöö).
Enne küpsetama asumist puistata lihale ka ca 1,5tl soola ja segada see liha sisse.

Šašlõkk keefirimimarinaadis:
1kg kaelakarbonaad
1spl sool
5dl keefir
1tk apelsin (pressitud mahl)
1tk sidrun (pressitud mahl)
1tl piprasegu

Sega kokku marinaad ja kalla kuubikuteks lõigatud lihale, lase külmas seista 3-4 tundi või üleöö.

Üks, mis on kindel ja kehtib iga šašlõki marineerimise korral. Marinaad tuleb liha sisse mudida. Ehk pigista mõned minutit lihatükke, et liha ja marinaad maksimaalselt sõbraks saaksid ja mahlad eralduksid. See on oluline etapp ja kättpidi liha sees sõtkumine on tegevus, mida ei tohiks juhul vahele jätta.

Kui soolasega ühel pool, siis sai  magus ette võetud. Retsept pärineb juulikuisest GoodFoodist. Midagi keerulist pole, lihtsalt natuke põnevam, kuna kui tavapäraselt oleme harjunud tegema juustukooki ikka lahtikäiva koogivormiga, siis seekord kasutame neljakandilist ahjuvormi. Maitse on ikka sama hea, välimus lihtsalt natuke teistmoodi. Imestasin tegelikult retsepti juures mainitud fakti, et sama kooki võib ka teha 23cm tavalises koogivormis, kuid mulle tundub et see jääks küll väikseks.

Mustikakeeru juustukook(Blueberry swirl cheesecake):


300g digestive küpsiseid
140g võid
275g tuhksuhkrut
100g mustikaid
1tl maisijahu
900g toorjuustu
4spl jahu
2tl vanilliekstrakti
3 muna
200ml hapukoort

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda 20x30cm vorm küpsetuspaberiga. Minul oli vorm u 25x35cm ja üks tavamõõtmeline(need mis müüakse kohe valmistükkidena) küpsetuspaber mahus sinna just kenasti sisse nii et põhi ja küljed kaetud. Algul aitasin natuke kaasa plehkupanemisele ja liikumisele, pannes kleeplindiga ääred kinni, et saaksin rahulikult küpsise-võisegu kenasti põhja peale laotatud ja kinni surutud.
Kui selle protseduuriga ühelpool, siis küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit.(Enne ahju panemist eemalda kleeplint!, kui kasutasid seda abinõud). Jäta põhi jahtuma.
Järgmisena võta ette mustikad. Pane marjad ja 25g tuhksuhkrut väiksesse potti. Sega maisijahu 1 spl külma veega ja lisa marjade juurde. Suurenda kuumust ja lase mullitama, kuniks potis on kastmetaoline segu. Jäta jahtuma.
Võta suurem kauss ning mikserda seal toorjuust kreemjaks, lisa ülejäänud tuhksuhkur ja mikserda uuesti. Lõpuks lisa munad, vanill, jahu ja hapukoor ning mikserda kuni kõik on kenasti segunenud ning mõnusalt kreemjas.
Võta taas ette vorm koos eelküpsetatud põhjaga. Lisa sinna peale pool juustusegust kattes kenasti põhja. Juustusegu peale aseta tupsudena mustikakastet, võid ka lusikaotsaga veidi lauali ajada. Seejärel lisa ülejäänud juustusegu ning laota kenasti laiali, pannes sellepeale ülejäänud mustikakaste. Võid ka seda omakorda laiali ajada.
Esmalt küpseta kooki 10 minutit, siis alanda ahju kuumus 110 kraadi juurde ning küpseta seal omakorda 30 minutit. Seejärel lülita ahi välja ja lase koogil ahjus lihtsalt olla tunnike, misjärel ava ahju uks ning lase koogil tõmmata avatud uksega ahjus teine tunnike. Seejärel võta välja toatemperatuurile kuniks kook on maha jahtunud. Kui kook on jahtunud siis võid asetada selle külmikusse jaheda kätte 3 tunniks või kuni üleöö.

Tundub jube jändamine, aga tegelikult läks tegu väga kiirelt ning samal ajal kui küpseb, taheneb ahjus või lahtise uksega saab ju millegi  muuga tegeleda ja serveerisin ka mina seda varem, ei lasknud 3 tundi külmikus olla. Oli väga maitsev nii samal kui järgmisel päeval.

allikas: Toidutare.ee; Ise Tehtud, hästi Tehtud; Good Food juuli 2013

Kommentaare ei ole: