reede, 11. november 2011

Pestokastmes kala

Kuna hilissuvel sai tehtud nii pestot kui päikesekuivatatud tomateid, siis retsepte otsides püüan ikka jälgida, kus need sees, et saaks korralikult realiseeritud varud.
Viimases Oma Maitses jäigi silma üks valge kala retsept koos pesto ja toorsuitsupeekoniga (mina olin kuidagi kiiruga küll lugenud toorsuitsusink ja sellega tegingi),millest saigi kohe kinni haaratud. Ajaliselt kiiresti valmiv ning Madeirale tagasi mõeldes on valge kala ikka ülimalt hää.



4le:
4 portsu valget kala (mina kasutasin paltust)
4 viilu toorsuitsupeekonit
200g 35% koort
3spl pestot
25g parmesani
1spl piiniaseemneid
soola,pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Maitsesta kala ning ning mässi iga tüki ümber peekon. Aseta vormi ja vala tükkide vahele koor, millele omakorda tõsta peale pesto. Puista kõik üle riivjuustuga.
Küpseta 15-20 minutit, kuid poole küpsmise pealt lisa seemned.
Kõrvale võib pakkuda näiteks ciabattat, et saaks viimsegi kastmeriisme vormist kätte.
Meile igatahes väga maitses, mis sest et peekoni asemel oli sink ja läheb teinekordki käiku.



allikas: Oma Maitse nov 2011

esmaspäev, 7. november 2011

Kiire tomatisupp

Peale 12 tunnist tööpäeva oli just see supp vajalik - kiirelt valmiv ning mõnusalt vürtsikas.



Vaja 2-le:
400g purk purustatud tomateid
2dl köögiviljapuljongit
1spl suhkrut
Tabascot ja Worcesteri kastet
2spl mascarpone't
basiilik
soola-pipart

Pane tomatid, puljong ja suhkur potti ning lisa mõni tilk Tabascot ning Worcesteri kastet. Maistesta soola-pipraga. Lase keema ning hauta 5-10 minutit. Lisa mascarpone ning blenderda ühtlaseks. Lisa basiilikut (mina raputasin peale kuivatatud) ning naudi koos ciabattaga. Ülilihtne teha ning maitsev pealekauba.

allikas: Oma Maitse nov 2011

Õuna-kaneelirullid

Mulle meeldivad õunad, kaneel, eriti nende kooslus erinevates magusates roogades. Rosin sinna otsa pole ka paha. Kui neid Liisi "Õuna-kaneelirullid(rosinatega)" nägin, siis retsepti omale kohe ka talletasin. Kuid kuna vahepeal töö tappis ja vahele jäi väike puhkuski, siis alles möödunud nädalavahetusel sai tegu ette võetud.



Vaja:
5dl käesooja piima
25g värsket pärmi
veidi suhkrut
1tl soola
1,2-1,5l nisujahu
2-3 sl sulatatud võid

Täidis:
4 väiksemat õuna
rosinaid
pool klaasi õunamahla või vett
kaneeli
suhkrut

määrimiseks muna

Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks.
Lisa piim, soolaga segatud jahu ning viimaks sulavõi. Sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa jahu juurde. Kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima, kuni kogus on kahekordistunud.
Valmista täidis. Koori ja tükelda õunad tükkideks. Pane õunad ja rosinad paksupõhjalisse potti, vala juurde õunamahl või vesi ning maitsesta suhkru ja kaneeliga. Hauta segu kuni õunatükid on pehmed. Vajadusel lisa vedelikku juurde. Lase jahtuda.
Rulli tainas 0,5 cm paksuseks. Laota õunasegu ühtlaselt taignale ja keera tainas laiemast servast rulli. Lõika taignast 1 cm paksused viilud ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Määri munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Serveerimisel puista peale soovi korral tuhksuhkrut.

kolmapäev, 2. november 2011

Satay maapähklikaste kanafilee ja köögiviljaga

Vahepeal lihtsalt kukub korvi ka mõni valmiskaste. Just see "Peanut Satay Sauce" jäi silma mõned nädalad tagasi Stockmannis ja nii ta tee koju leidiski. Kuna reisil olles (kohe varsti jõuan ka selle postituseni, luban) sai söödud üüratus koguses kala, siis kana oli vahelduseks kui loodud. Valmistamise ning sobilikud lisaained sain kastme purgilt. Eriti mugav.



Vaja:
kanafileed
Satay maapähklikaste (Blue Dragon - http://veg-veg.no/produktguide/peanut_satay_sauce)
munanuudleid (purgil oli kirjas riisinuudel või munariis, kuid munanuudel ajas ka asja ära)
köögivlju omal valikul
sool, pipar

Prae kanaviilud pruuniks, lisa köögiviljad ning kui need ka pehmed siis kaste. Hauta vaiksel tulel mõned minutid. Samal ajal keeda munanuudlid vastavalt õpetusele ning lisa juba valmis kastme hulka. Sega ning naudi. Pisut aasia hõngu ka meie juba pimedatesse õhtutesse maitsemeeli ergutama.

Kiire hiline õhtusöök

Tegelikult ei ole ilus õhtul hilja pastat süüa, aga mis teha kui alles kell 9 õhtul koju saabuda. Nii ka meil.
Kuna pastat ja purustatud tomateid ikka jagub kappi ning parajasti üks hakkaliha pakk ka leidus, siis mis muud, kui pasta keema, hakkliha pannile ning valmis ongi. Ja maitsev pealekauba.



Vaja:
Pastat
Hakkliha
Purustatud tomati konserv
soola, pipart, basiilikut
küüslauk

Aja pann kuumaks, lisa hakkliha ning prae kuni see on valmis. Lisa purustatud küüslauk, maitse järgi soola-pipart ning purustatud tomatid. Hauta mõned minutid.
Samal ajal keeda pasta vastavalt oma maitsele, kurna ning lisa kastme hulka. Sega läbi ja lase hea maitsta. Vähem kui poole tunni töö:).
Ülimalt labane retsept, aga kuna ma pole vahepeal eriti kööki sattunud, siis nö augutäiteks näha, et teen ka vahepeal lihtsamaid asju:).