teisipäev, 11. september 2018

Pirukas Västerbotten juustu ja kukeseentega

Kuna Eesti suvi oli puhkaja jaoks imeline, siis seenelise jaoks mitte. Kui kukeseeni on tavaliselt juba olnu võimalus korjata vaat et jaanide paiku, siis sel aastal on see pigem august-septembri teema. Olen isegi paar korda metsa lipanud, et äkki ehk leiab midagi ja arvestades milline mass ilmselt Põhja-Eesti metsadest üle võib käia, on saak olnud täitsa OK. Paaril korral on pastat tehtud ning nüüd oli järg esimese piruka käes, kus kukeseened on küll üks osa, aga seda mitte piruka sees, vaid peal. Pirukas ise on läbinisti juustu oma, mida siis katavad võis praetud kuldkollased kukeseened. Retsept taaskord pärit Rachel Khoo värskeimast raamatust.


Vaja:
130g jahu
1/4 tl soola
1spl täisterasinepit
80g külma võid, tükkidena
1spl viina

3 muna
300ml kohvikoort
1/2tl soola
1tl pipart
300g Västerbotten juustu, riivitud
1 pisem sibul, hakitud

võid praadimiseks
kukeseened, puhastatud
soovi korral hakitud peterselli


Mõõda jahu ja sool kaussi, sega läbi, lisa sinep ja võitükid ning näpi purutaoliseks massiks. Viimasena lisa viin ning töötle tainas ühtlaseks. Võid seda kõike teha muidugi ka köögikombainiga, nagu mina. Rulli saadud tainas kahe küpsetuspaberi vahel ringikujuliseks ja suuremaks kui vorm (21cm läbimõõt), mida hiljem soovid kasutada. Pane külmikusse 30 minutiks jahtuma.  Kui tainas on liiga kõva, siis lase veidi taheneda, aseta vormi, torka kahvliga põhja augud, kata küpsetuspaberiga ning küpsetusubadega ning küpseta 180kraadises ahjus 20 minutit. Peale seda eemalda küpsetusoad koos paberiga ning lase veel 10 minuti jagu küpseda. Täidise jaoks klopi munad koorega, lisa sool-pipar ja riivitud juust. Sega korralikult läbi ja lisa eelküpsetatud põhjale, puista peale hakitud sibul ning aseta tagasi ahju 25-30 minutiks, kuniks sisu on tahenenud, kuid siiski veidi võbelev.
Kui pirukas on maha jahtunud, lisa pannile tükk võid ning seened ja küpseta 4-5 minutit, kuniks seened on saavutanud kuldse jume ning on läbi küpsenud. Lase veidi jahtuda ning aseta pirukale koos peterselliga (soovi korral). Naudi!
Kui soovi võib ka piruka varem valmis küpsetada, aga seened prae vahetult enne serveerimist.

allikas: Rachel Khoo "The Little Swedish Kitchen"

Kommentaare ei ole: