teisipäev, 28. juuli 2015

Vaarika-jogurtikook

Kui maasikad ja mustikad on oma elu juba vist peaagu ära elanud (kuigi jah, turul leidus neid veel eilegi ohtralt), siis vaarikas tungib jõudsalt juba peale või on seda paraleelselt juba niigi teinud, siis siit üks imelihtne ja värskendav koogike. Parajalt suvine, kuna ahju ka ei vaja.


Vaja:
500g maasikaid/vaarikaid
4dl maitsestamata jogurtit
1dl suhkrut 
5 želatiinilehte
poole sidruni mahl
1tl vanillisuhkrut

Sega omavahel suhkur, vanillisuhkur ning maitsestamata jogurt. Pane zelatiinilehed külma vette ning lase nii 5 minutit seista, misjärel pigista lehed veest ning lisa keema aetud sidrunimahla hulka ja lase sulada. Sega saadud vedelik pidevalt segades eelnevalt valmistatud segu hulka. Viimasena lisa marjad ja sega kõik korralikult läbi. Vooderda toidukilega paraja suurusega kausi (nende koguste juures ei ole üldse väga suurt vaja) sisemus ning kalla mass kaussi. Aseta kauss  mõningateks tundideks külmikusse. Kui tundub et koogike on kallerdunud, keera see tagurpidi alusele ning kaunista veel mõningate marjadega ning lase hea maitsta.


allikas: internet

pühapäev, 26. juuli 2015

Kiire karrikana kaste

Üks kiire ja maitsev õhtusöök. Taaskord kasutatud üle lahe toodud teistmoodi toiduaineid, kuid kuna Prismas on päris korralik erinevate köögikoorte valik olemas, seega midagi analoogset on ilmselt võimalik täitsa leida.
Kana ja karri on alati olnud sobiv kooslus ning riis neid täiendamas paneb lõpppunkti. Kas suvine eestimaine tomati-kurgi hapukooresalat sinna just kõrvale ideaalselt passib, aga seda otsustagu juba igaüks ise.


Vaja (4-le):
450g maitsestamata kanafileed
praadimiseks õli
soola
1 punane paprika
serveerimisel rohelisi sibulapealseid

serveerimiseks riisi

Pruunista kanafileetükid õlis, maitsesta soolaga. Tükelda paprika ning sega kana juurde ja lase veidi aega koos pannil säriseda. Lisa köögikoor ja lase haududa mõned minutid.
Keeda riis vastavalt pakil olevale õpetusele. Serveeri.

allikas: K-Ruoka

reede, 24. juuli 2015

Kukeseene-fetapirukas

On suvi ja puhkus ja nagu ikka, tuleb siis tegeleda korilusega. Üks suvehitte on kindlasti kukeseen. Ühel hommikul saigi väisatud taaskord metsa ja õhtuks lauale see pirukas saigi. Mõnusalt suvine soolane amps.

Vaja:
400g lehttainast
võid praadimiseks
500g kukeseeni
1 väiksem porru
500g pehmet fetajuustu
2 muna
musta pipart

Prae kukeseened ja tükeldatud porru võis, maitsesta pipraga. Mikserda feta ja munad ühtlaseks.
Rulli lehttainas ahjuplaadi suuruseks ja tõsta plaadile, tee servadest umbes 1 cm kaugusele terava noaga sisselõige. Määri fetakreem tainale, laota peale porru-seenesegu.
Küpseta 220kraadises ahjus u 30 minutit, kuni tainas on kuldpruuniks küpsenud. Serveeri.


allikas: nami-nami

kolmapäev, 22. juuli 2015

Šokolaadi apelsinimoussekook

Üks mõnus, mahe ja parajalt apelsinine kook. Šokolaadikiht on parajalt tummine, samas pealmine õhulisem teeb koosluse just mõnusalt parajaks magusaampsuks. Kuna sattusin taas üle lahe erinevatesse toidupoodidesse, siis kasutasin ka juhust ja katsetasin sealt kaasa toodud aineid.

Põhi
50g võid
1 pakk(175 g) Fazer Keksimurua 

Šokolaaditäidis:
3 zelatiinilehte
2dl vahukoort
200g tumedat šokolaadi
1pakk (à 200g) Valio maustettua rahkaa appelsiini*
3/4dl suhkrut
2spl likööri (apelsini või mandli)

Apelsinitäidis:
4 zelatiinilehte
2dl vahukoort
2 pakki (à 200g)Valio maustettua rahkaa appelsiini*
2spl suhkrut
2spl sidrunimahla

Peale:
marju (maasikaid, vaarikaid, mustikaid)
soovi korral apelsini koort

Põhjaks sega sulatatud või keksimuruga. Aseta saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud 22cm lahtikäiva koogivormi põhja.

Šokolaaditäidis:
Aseta zelatiinilehed külma vette. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Sulata šokolaad. Sega omavahel suhkur ja Valio maustettua rahkaa appelsiini ning lisa juurde sulatatud šokolaad. Sulata zelatiinilehed keevas likööris ning lisa pidevalt segades rahkaa-šokolaadi segule. Viimasena sega vaikselt juurde vahukoor. Kalla saadud mass koogipõhjale, tasanda ning aseta külmkappi vähemalt pooleks tunniks.

Apelsinitäidis:
Aseta zelatiinilehed külma vette. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Sega omavahel suhkur ja Valio maustettua rahkaa appelsiini. Sulata zelatiinilehed keevas sidrunimahlas ning lisa rahkaa-suhkrusegule, samas pidevalt segades. Viimasena sega vaikselt juurde vahukoor.
Kalla saadud mass tardunud(ole veendunud, et kiht on tardunud, enne kui uue peale paned) šokolaadikihi peale, tasanda ning aseta külma vähemalt 3-4 tunniks.

Kaunista meelepäraste marjade ja/või apelsini koorega.

* ma ei oskagi meie kaubanduses kohe millegiga seda asendada. Tegu on justkui apelsini kohupiimapastaga, kuid mulle on alati jäänud mulje, et Soome versioon on veidi paksem. Ja apelsini maitselst ma meil üldse täheldanud pole.

allikas: Valio

esmaspäev, 20. juuli 2015

Pastaports suitsukalaga

Nagu alati, sai Jaanipäeval kohalikult laadalt head ja paremat kokku ostetud ning nagu ikka, kõhtu ju kõik ei mahu korraga, siis sai suitsukala järgmisel päeval sedamoodi "lahendatud". Postitus küll ca kuu hiljem, aga no kala on ju alati saada, seega saab iga kell sama retsepti järgi õhtusööki valmistada.


Vaja (4-le):
400g meelepärast pastat
1dl valget veini
2dl vahukoort
parmesani (3-4 spl riivituna)
u 400g suitsukala (puhasta luudest)
soovi korral röstitud seedermänniseemneid või sarapuupähkleid ning murulauku

Keeda pasta al dente (või pakil oleva õpetuse järgi). Kuumuta pannil vein keema ning minuti pärast lisa vahukoor. Seejärel lisa keedetud pasta (vajadusel ka veidi pastakeeduvett), sega juurde meelepärane kogus parmesani ja kalatükid ning pähklid/maitseroheline ja serveeri.
Ülimalt maitsev kõhutäide.

allikas: Rimi retseptileht

laupäev, 18. juuli 2015

Rabarberi-kohupiima tartaletid

Kuna mahlategemisest olid meil mõned varred rabarberit üle jäänud, siis sai tehtud koos emaga veidi omaloomingut ning katsetatud sedamoodi tartalette - rabarberi ja kohupiimaga.


Vaja:
1 pk lehttainast
mõned varred rabarberit (kooritud ja tükeldatud)
suhkur
kaneel
1 pk kohupiima
törts hapukoort
1 muna

Lõika tainast paraja suurusega kettad, millega kata võitatud vormide põhjad ja küljed. Sega rabarberitükid meelepärase koguse suhkru ja kaneeliga (sõltuvalt kui magusat ja kaneelist armastad). Sega omavahel kohupiim, muna ning veidi hapukoort, et saada endale meelepärase konsistentsiga kattematerjal. Aseta rababeritükke taina peale(täpselt niipalju kui hing ihaldab) ning seejärel törst katet. Tee nii kõigi vormidega. Küpseta 180-200kraadises ahjus kuni tainas on küps ning kate "kallerdunud", meil kulus selleks u 20-30 minutit. Lase jahtuda ning serveeri.

esmaspäev, 13. juuli 2015

Kama-toorjuustupallid pähklipuru ja valge šokolaadi kattega

Kuna ees ootas taaskordne, juba puhkuse ajal pea et traditsiooniks kujunenud peretuttavate külastamine üle lahe, siis külakostiks sai just neid komme tehtud.


Vaja (ca 30tk):
200g toorjuustu
1dl vahukoort
1dl suhkrut (Demerara)
3dl kamajahu
2spl kakaopulbrit
50g kreeka pähkleid
1dl riivitud valget šokolaadi

Hõõru toorjuust pehmeks, sega hulka vahukoor, suhkur, kamajahu, kakaopulber ning hakitud pähklid.
Vormi 1,5-2cm läbimõõduga pallid ning veereta seejärel riivitud valge šokolaadi purus. Hoia enne serveerimist vähemalt tunnike külmas.

allikas: Kama Eesti rahvustoit

pühapäev, 12. juuli 2015

Vaarika-pudingukook

Marjahooaeg on täies jõus-maasikad, vaarikad, mustikad, võta mida vaid hing ihaldab. Siit üks mõnus suvine kook, kus siis peaosas vaarikad ja puding.


Vaja:

125g Digestive küpsiseid
25g soolapulki
50g sulatatud võid

250-300g vaarikaid
2 topsi vanillipudingut (Farmi koorene, a 230g)
2 muna
100g suhkrut

Purusta küpsised ja soolapulgad peeneks puruks. Sega sulatatud võiga ning suru 22-24cm lahtikäiva koogivormi (võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud) põhja.
Aseta põhjale vaarikad. Sega ülejäänud katteained omavahel ning vala vaarikatele.
Küpseta 180kraadi juures 45 minutit, lülita seejärel ahi välja ning hoia kooki avatud uksega ahjus veel 30 minutit.
Lase lõplikult jahtuda ning naudi.


allikas: Farmi kalender 2015

laupäev, 11. juuli 2015

Kilusushi

Ei ole ma kuhugi kadunud olnud, lihtsalt pole päris tükk aega olnud mahti siia midagi postitada. Tööl viimased kiired sipsutused enne puhkust ning nädalane kostus soojas Prantsuse Rivieras on võtnud oma aja.
Samas uusi ja häid asju olen ikka katsetanud/meisterdanud. Siit tulebki üks Jaanipäeval meie söögilauda rikastanud snäkk.


Vaja:
4 viilu näkileiba
4 vürtsikilufileed
2spl munavõid
soovi korral murulauku

Lase näkileivad hetkeks jooksva vee alt läbi, tõsta taldrikule ja jäta u 30 minutiks külmkappi. Kui viimased on pehmenenud(mina pidin selleks 2x leibasid vee alt läbi laskma), aseta need koorikukiht allpool lauale, määri peale õhuke kiht munavõid ning kõige peale aseta kiufilee. Rulli tihedalt kokku, nagu teeksid sushit. Et rull paremini koos püsiks, mässi see tihedalt toidukilesse ja pane u 10 minutiks külmkappi.
Enne serveerimist eemalda kile, lõika rullid meelepärase suurusega ketasteks ja seo soovi korral iga rulli ümber murulauguvars. Antud kogusest peaks saama u 8-10 rulli.

allikas: Nipiraamat