teisipäev, 9. august 2016

Lillkapsa-kukeseenepirukas

Ega see sügiski enam kaugel ole ja möödnud aja vihmad andsid ühe rohkem indu juurde külastada metsa. Olen linnas olles ka teatud metsi väisates päris hästi kukeseenevarusid täiendanud, kuid laupäeva pealelõuna ei kerinud eriti ootusi üles. Nagunii on massid juba peal käinud ja saak niru, kui üldse. Kus kus eelarvamus suurem, seda parem saak. Kui alguses sai üksikuid leitud, siis järsku veidi kükitades, et puu alt mööduda, vaatas vastu "kullasoon". Reaalselt oli tunne, et keegi on suvest saati käinud ja hellitanud ja paitanud ning nüüd mina sattusin kolooniale peale ja endale võtsin. Kuid nali naljaks, ilmselt oli suure kuuse alune koht mahalanegnud puude juures just selline, kuhu eriti silm ei hakka ja keegi kunagi selle õnne otsa ikka satub. Tunnike metsasolekut ja korv oli kuldselt kollane. Metsast koju jõudes oli vaja kohe oma retseptivarud üle vaadata, et ikka midagi uut ka kohe proovida saaks. Selline on ka just selle postituse valmisprodukt. Huvitav kooslus lillkapsa ja kukeseene ning feta ja hapukoore näol, kuid tulemus on väga hea. Originaalretseptis oli põhja tegemsiel kasutatud muna, kinoad ja parmesani, siis mina läksin klassikalisemat teed ja tegin muretaina.



Vaja:
250g võid
4dl jahu
4spl külma vett

1 keskmine lillkapsapea
150g kukeseeni
õli ja veidi võid praadimiseks
150g fetajuustu
kimp tüümiani
5muna
150g hapukoort
100g riivjuustu
sool, pipar

Esmalt valmista tainas - töötle köögikombaini abil või näppude vahel või ja jahu purutaoliseks massiks, lisa vesi ning töötle tainas ühtlaseks massiks. Pane kilesse ja vähemalt tunniks külmikusse.
Täidise jaoks tükelda lillkapsas väikesteks õisikuteks ning pruunista õli-võisegus koos kukeseentega 2-3 minutit. Tükelda fetajuust kuubikuteks ja haki tüümian peeneks. Klopi munad kergelt lahti ja sega hapukoorega, seejärel tõsta hulka lillkapsa-seenesegu, tüümian ja feta. Maitsesta soola-pipraga.
Suru tainas 26-28cm lahtikäiva piruka(koogi)vormi põhja ning äärtele ja küpseta 190kraadises ahjus 10 minutit. Vala täidis põhjale ja puista üle riivjuustuga. Küpseta pirukat edasi 30 minutit või kuni täidis on kuldpruun. Lase veidi jahtuda, kaunista tüümianiga ning naudi!

allikas (täidisele): Nipiraamat august 2016

Kommentaare ei ole: