kolmapäev, 3. august 2016

Prantsuse pastillidega kook (Ranskanpastilli kakku)

Iga puhkus on ilus ja mõnus, kuid alati see lõppeb. Muidugi tahaks puhata lõpmatuseni, aga thats life. Puhkuse lõpunoodina võtsin ette ka veidi rohkem mässamist nõudva koogi. Kokkuvõttes see tegelikult keeruline pole, kui esialgu isegi nii tundub, kuna retsept pikk ja tegevusjuhis ka, kuid kokkuvõttes on lihtsalt sega, küpseta, lao ja jahuta koogiga. Ei keerulisi imeaineid ega tegevusi. Kuna puhkuse ajal ka alati Soome trip kavas, siis kevadel uue Kinuskikissa kokaraamatuga tutvudes jäi see kook kohe silma, kommid ma laevalt kaasa haarasin ja tegemise ette võtsin. Kui ma alguses kahtlustasin ja arvasin et tegemist taaskord magusahoolikute unenäoga, siis õnneks nii see ei olnud. Tegemist piisavalt maheda koogiga, lihtsalt tükid veidi hirmutavalt suured, kuna kook valmib 2liitrises kausis, mis teeb ta päris kõrgeks. Selline kook kaunistab igat peolauda, seega julgustan vähegi huvilisi seda järgi proovima.


Vaja:

Põhi:
4 muna
1 1/2dl suhkrut
1dl jahu
1dl tärklist
2spl kakaopulbrit
1 1/2tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
1 1/2dl piima
1tl vaniljesuhkrut

Täidis:
6dl vahukoort
200g valget šokolaadi
200g maitsestamata toorjuustu
1spl piparmündiessentsi (originaalretseptis on piparminttuaromia; lähim mis suutsin eesti keeles välja mõelda oli essents)
rohelist ja roosat toiduvärvi

Kate:
1dl vahukoort
30g valget šokolaadi
2 pakki (a' 150g) Prantsuse pastille (ranskapastilleja)*

Esmalt alusta põhja valmistamisest - vahusta munad suhkruga ning ühenda mass omavahel segatud kuivainetega. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud küpsetusvormi (30x38cm). Küpseta 200kraadises ahjus 8 minutit. Aseta saadud põhi laual olevale teisele küpsetuspaberile, mis kaetud suhkruga. Eemalda põhja küljes olev paber. Lase jahtuda.
Ühenda immutamiseks piim ja vaniljesuhkur. Võta 2 liitrine kauss ning vooderda toidukilega, selliselt et pärast saab ka kausi pealt kinni katta.
Vahusta täidise jaoks vahukoor, sulata šokolaad. Vahusta toasoe toorjuust ning lisa juurde sulašokolaad ning piparmündiessents. Ühenda seejärel omavahel vahukoor ning toorjuustusegu.
Nüüd hakka põhjast välja lõikama** 4 eri suurusega ketast - suurus muutub vastavalt kausi suurusele antud kohal kuhu biskviit läheb.
Lisa esimene ja väikseim põhjatükk vooderdatud kausi põhja, immuta ning kata 1/3 vahukoore-toorjuustukreemiga. Ülejäänud kreem jaga kaheks - ühele lisa rohelist toiduvärvi ja teisele roosat. Aseta peale teine põhjaketas, immuta ning lisa roosa kreem. Aseta peale kolmas ketas, immuta ning kata rohelise kreemiga. Kõige peale aseta suurim ja viimane ketas.Suru iga kihi lisamise järel veidi ka kooki kokkupoole. Viimase kihi peale aseta toidukile üleulatuv osa ning aseta külmkappi vähemalt neljaks tunniks.
Võta seejärel kook välja, eemalda kattev toidukile ning kummuta kook serveerimisalusele, eemalda kauss ning kattev toidukile. Vahusta katte jaoks vahukoor, mis seejärel sega sulatatud šokolaadiga. Kata kook massiga. Lase koogil taaskord tunnike külmas taheneda. Enne serveerimist kaunista Prantsuse pastilli kommidega. Naudi!


* Prantsuse pastillid - ostsin neid Tallinki laevalt; soomekeelne originaalne nimi on Ranskanpastilleja. Kui aus olla, pole vaadanud kas ka need meie kaubandusvõrgus saada või mitte. Olen neid alati silmanud just laeval ja sealt kaasa ostnud
** põhja osas, mina lõikasin juppide kaupa, per vajaminev kiht, mõõtsin umbes oletatava kihi suuruse, lõikasin välja ja vajadusel täitsin nö auke biskviidi lõikumise järel allesjäänud tükkidega. Kreem varjab iluvead, seega suurelt muretsema selle pärast ei pea

allikas: Kinuskikissa Taikoo klassikot uuteen muotoon

Kommentaare ei ole: