esmaspäev, 15. august 2016

Martsipani-kirsikook

Kirsid ja martsipan  - hapu ja magus, magus ja hapu, mõnusalt sobiv kooslus. Kuna olin suutnud soetada hea koguse kirsse ning söömise osas enam vaimu ei märganud, oli õige aeg need kooki panna. Natuke raamatute läbisirvimist ja ühe mõnusa Silja Luide retsepti otsa sattusingi.


Vaja:
2  muna
100g suhkrut
2spl vanillisuhkrut
180-200g jahu (originaalretseptis  70g kaerajahu + 110g nisujahu)*
2tl küpsetuspulbrit
suts soola
50g võid
2,3dl piima
2spl brändit (soovi korral)
150-200g kivideta kirsse
100-200g martsipani

Vahusta munad suhkrutega heledaks vahuks. Sega sõelutud jahu hulka küpsetuspulber ja sool. Tükelda või ning pane koos piimaga potti ja kuumuta kergelt kuni või on sulanud. Sega munavahu hulka jahusegu ja piim, lisades neid osade ja jao kaupa. Sega tainasse ka soovi korral brändi, kirsid ning tükeldatud või riivitud martsipan. Aseta tainas võiga määritud vormi ja küpseta 175kraadises ahjus 35-40minutit, kuni kooki torgatud tikk on välja tõmmates puhas. Lase koogil jahtuda ja taheneda. Maitsev nii soojalt kui külmalt. Serveerimisel võid kaunistada ka tuhksuhkruga. Sööjate mõmin on garanteeritud ning polnud üldsegi nii magus kui arvasin, just parajalt hapu ja parajalt magus üheaegselt.

*Kuna mina kasutasin küpsetises vaid nisujahu, siis segasin (kui kõik koostisosad koos olid ja jahu 180g kasutatud) seda hiljem lisaks juurde, kuniks tundus et tainas liiga vedel enam pole. Esialgse 180g nisujahuga tainas oli minu silmis väga vedel ja lahtikäivas koogivormis, nagu raamatus kirjas, oleks olnud seda ilmvõimatu küpsetada. Kuna lisasin tunde järgi lisajahu, siis julgen arvata et seda võis olla 100-150g, seetõttu mainisin ka ülal kuni 200g. Teiseks küpsetasin seda klaasist mittelahtikäivas vormis ja küpses kenasti läbi ning lihtne oli serveerida samuti.

allikas: 10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes

Kommentaare ei ole: