kolmapäev, 5. märts 2014

Sidruni-beseekook

Magus ja hapu üheskoos - sidrun ning besee, selleks just ideaalne kooslus.

Vaja:
375g magusat muretainast
2spl maisitärklist
270g suhkrut
3 keskmise suurusega sidrunit
50g võid (kuubikutena)
3 munakollast
4 munavalget
jahu, tööpinnale

Rulli tainas jahusel pinnal paari mm paksuseks. Rulli tainas ettevaatlikult tainarulli ümber ja tõsta 23cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Vooderda vormi põhi ja küljed 2-3cm kõrguselt(ahjus kipub kokku tõmbama) tainaga, aga ole ettevaatlik et tainas ei rebeneks. Kui tekib rebend, siis paranda see koht tainaribadega ära, kuna muidu hakkab sisu lekkima. Torgi tainas kahvli või tikuga läbi ning kata tainas küpsetuspaberiga ning küpsetusubadega ja aseta 190 kraadisesse ahju küpsema 10-12 minutiks. Seejärel eemalda oad ja paber ning lase edasi küpseda 4-5 minutit, kuni tainas on kuldne ja krõbe. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Sega kausis maisitärklis 50g suhkruga. Mõõda 275ml vett ning lisa niipalju tärklise-ja suhkrusegule, et tekiks pastataoline mass. Koori sidrunid(valge osa on kibe, seega ole ettevaatlik) ja pigista mahl välja. Kuumuta potis ülejäänud vesi, lisa sidrunikoor. Vala see tärklisesegu hulka, lisa sidrunimahl ja sega. Vala sidrunitäidis tagasi potti ja tõsta tulele. Kuumuta kogu aeg segades, kuni see pakseneb. Lisa või ning ühekaupa munakollased. Kuumuta hästi kergelt veel 1 minut. Tõsta kreem koogipõhjale ja silu ühtlaseks. Lase külmikus vähemalt 30 minutit taheneda (mida rohkem, seda parem), et besee ei libiseks hiljem äärtesse, kui selle peale tõstad.
Valmista besee-vahusta munavalgeid u 1 minut, kuni saad kerge vahu. Lisa vähehaaval kogu aeg hästi vahustades ülejäänud suhkur, kuni saad tiheda ja läikiva beseesegu. Tõsta sidrunikreemile beseevahu tupsud ja küpseta 150kraadises ahjus 30 minutit, kuni see on kuldne ja tahenenud.

Lase veidi jahutda ja naudi!


allikas: Jamie ajakiri jaanuar/veebruar 2014

Kommentaare ei ole: