kolmapäev, 10. august 2011

Moosi, kooki ja kohvikut ka

Kõiki neid olen ma ka täna jõudnud. Kui otsast alata siis esmalt keetsin moosi, teiseks küpsetasin kooki, õhtul jõudsin kohvikusse ja peale seda veel endatehtud kooki süüa. Hästi aktiivne päev, eks:).

Aga moosist - see oli minu esimene moositegu elus, alati on kas ema või keegi teine teinud, kellelt siis purgikesi ka omale saanud oleme. Isiklikult ma eriline moosifänn pole, kui koogi või piruka sees leidub, siis söön, aga nagu paljud armastavad moosisaia, siis tänan ei. Kuna pühapäeval korjatud tikrid ja esmaspäeval kogutud õunad vajasid realiseerimist ning silma jäi üks lihtne tikri-õunamoos, siis nii oligi ja tehtud saigi.



Suhe on 2 osa tikreid 1 osa õunu. Suhkrut on kilo massi kohta umbes pool kilo.
Puhasta tikrid ning õunad, tükelda õunad ka väiksemaks. Purusta mass köögikombaini või saumiksiriga ning aseta potti koos suhkruga ja seejärel tulele. Keemise ajal eemalda vaht ning kui enam vahtu ei teki ja on näha et mass veidi paksenenud, siis jahuta veidi ja purkidesse.

Idee: http://harilikpliiats.wordpress.com/2011/08/07/tikri-ounamoos/

Teiseks oli siis koogitegu. Tegemist, siis sama küpsetisega, mis augustikuu Oma Maitse esikaant kaunistas ja paljusid vesistas.

Marjane juustukook




200g muredaid küpsiseid
50g sulatatud võid

600g toorjuustu
200g hapukoort
1tl vanilliekstrakti(kuna maapoes seda ilmselgelt ei leidu, siis asendasin 2tl vanillisuhkruga)
175g suhkrut
2spl jahu
2 muna

moosi
marju

Purusta küpsised ja sega võiga. Suru saadud segu keeksivormi põhja, mis on kaetud küpsetuspaberiga ning ääred võitatud. Seejärel vahusta toorjuust, hapukoor, vanillisuhkur ja suhkur omavahel. Lisa jahu, munad ning miskerda ühtlaseks. Vala mass vormi ning küpseta 180 kraadi juures 10 minutit, peale mida alanda temperatuur 120ni, ning küpseta kooki selle juures veel 1 tund ja 20 minutit. Lülita ahi välja ja lase koogil seal maha jahtuda. Hiljem tõsta külmikusse. Enne serveerimist kata meelepärase moosi ja marjadega. Mõnus magus amps, mida katsin isiklikult aedmaasika toormoosiga.



allikas: Oma Maitse august 2011

Ja kohvik. Kuna olin plaani võtnud puhkuse ajal mitmeid kohvikud külastada, mille kohta olen vaid head kuulnud, siis natuke enne viimase lõppu suutsin ühe neist luubi alla võtta. Nii täna end Viljandisse Aiakohvik Basiilikusse sättisimegi. Kuna ilm oli kehvapoolne, siis istusime sees, kuid üldmulje jäi väga hea ning toit viis keele alla. Kõik selstkonnast kiitsid toitu, eriti BBQ liha ja selle kastet. Bruchettad viisid ka keele alla. Igatahes soovitan soojalt. Kujutan ette veel kui mõnus on seal soojal suveõhtul terrassil istuda, nautida head veini ja toitu, kuid ilma vastu ju ei saa. Seetõttu ka hea põhjus sinna kunagi tagasi minna. Rohkem infot nende kohta saab ka Aiakohvik Basiilik FB lehelt(http://www.facebook.com/#!/aiakohvik).

Mõned näited meie tellitud toitudest:





Kommentaare ei ole: