12le
Vaja:
2 keskmist küülikut
soola, pipart,(jahu)
praadimiseks õli ja võid
5-6 küüslauguküünt
u 200g teralist inglise sinepit
6 porgandit
3-4 oksa värsket tüümiani
u 2dl rõõska koort (35%) või võid
Pruunista küülikupalad osade kaupa haudepotis õli-võisegus, jäta teise kaussi ootele. Enne pruunistamist maitsesta tükid soola-pipraga ja raputa peale veidi jahu.
Jätka potis porgandite ja küüslauguküünte läbipraadimisega kuni need on omandanud kerge jume. Seejärel lisa sinep ja eelnevalt pruunistatud küülikutükid koos tekkinud leemega. Sega hästi läbi ning lisa tüümianioksad ja niipalju vett või puljongit, et see lihatükid poolenisti kataks.
Hauta mõõdukas kuumuses kuni liha pehmenemiseni. Tasakaalusta maitse rõõsa koore, soola ja musta pipraga. Lisa serveerimisel värsket tüümiani.
Idee-lisa maitseks hautamise vedelikule törts õunamahla või-püreed.
Serveeri küülikut õrna köögiviljapüreega ja marineeritud pärlsibulate või närbutatud õunalisandiga. Dekoratiivseks ja maitselt sobivaks lisandiks on ka vesikress.
Köögiviljapüree 12le
4 kartulit
1 väiksem lillkapsas
2 väiksemat pastinaaki
100g võid
soola, muskaatpähklit
Koori köögiviljad ja tükelda võrdse suurusega tükkideks. Lillkapsas tükelda väiksemateks õisikuteks. Aseta keema soolaga maitsestatud kuuma vette ning keeda pehmenemiseni. Kurna osa vedelikku eraldi kaussi. Aseta viljad järelkuumusele, et need taheneks. Lisa või ning tambi viljad. Sega tampimise käigus hulka niipalju keeduvett, et saaksid sobiva konsistentsiga püree. Maitsesta meelepäraselt ning klopi kohevaks. Soovi korral lisa veel võid või head õli.
Kuna küülikule sobib pigem magusam lisand, siis võid lillkapsa välja jätta ja pastinaaki rohkem panna. Sama püree sobib väga hästi ka kalale.
allikas: Kaie Mei
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar