laupäev, 12. oktoober 2013

Tarte Tatin

Kokakool vol2-magustoit

Taigen:
250g jahu
150g külma võid
75g(tuhk)suhkrut
pisut soola
pisut vaniljesuhkrut
(pisut küpsetuspulbrit)
1 muna või külma vett

Täidis:
7-8 tihedama viljalihaga õuna
1 sidrun
7-8spl suhkrut
60g võid
kaneeli, kardemoni

Serveerimiseks:
250g 30% hapukoort
2dl 35% koort
1spl vaniljesuhkrut


Haki noaga kuivained ja külm või sõmeraks seguks. Seejärel lisa muna ja vormi ühtlane taigen, vajadusel lisa külma vett.
Mähi taigen toidukilesse ja aseta külmikusse ligi tunniks ehk kuni taigen on kõva. Mida kauem see seisab, seda parem tulemus.
Riivi pisut sidrunikoort ja pressi mahla. Vala need kaussi, mis mahutaks ka õunad. Lõika õunad sektoriteks ning eemalda südamik, koorida pole vaja. Sega lõigud sidrunimahlaga ja jäta ootele.
Sulata küpsetuskindla panni põhjas suhkur kuni see muutub merevaigu värvi. Lisa siis või ja mõne aja pärast õunad ning kuumuta kuni need kergelt värvust omandavad. Lisa meelepärased maitseained. Jäta jahtuma. Kui teed seda kõike pannil, siis kummuta valmis ja jahtunud segu koogivormi põhja.
Rulli taigen 3-5mm paksuseks rattaks mille läbimõõt on pisut suurem kui vormi läbimõõt. Aseta õuntele ja suru ääred külgedele sissepoole, et tekiks küpsemisel nn "kauss". Tee kahvliga taigna sisse augud, et kuum aur välja saaks.
Küpseta 220kraadises ahjus 20-25minutit ehk kuni taigen on kuldpruun. Jahuta mõned minutid. Pööra kook ettevaatlkult serveerimisvaagnale. Vajadusel paiguta vormi külge kinnijäänud õunad kaunilt pirukapõhjale tagasi. 

Maitseb hästi nii soojalt kui külmalt.

Serveerimiseks vahusta koor ning sega hapukoore ja vaniljesuhkruga.


allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: