kolmapäev, 23. oktoober 2013

Dauphinoise kartulivormiroog sinepikanaga

Eelmise pühapäeva hommikul sattusin üle pika aja peale Etv's näidatavale Jamie 30minuti roogade saatele ning vaatamata sellele et mul see raamat ikka juba päris ammu olemas ja sarigi läbi vaadatud, ei olnud ma jõudnud, esmalt huvitavale ja teiseks imemaitsvale roale. Kuid saate lõppedes olin otsustanud, et sellest saab meile õhtusöök. Ja saigi, küll mitte 30 minutiga teatud olmelistel põhjustel-ei ole mul köögis ruumi, isegi kuiväga ma seda ei sooviks, köögikombainile ja teiseks on mul kasutada vaid 1 pann. Sain valmis umbes tunniga ja olin tulemuse üle äärmiselt uhke. See kartulivorm oli ülimaitsev ja kana ülimalt hõrk. Kuna ma meie tavapärasest kaubandusvõrgust ei leidnud kanafileed, millel ka nahk küljes, siis pidin proovi tegema tavalisega. Ka järgmisel päeval oli maitse ülim nauding.


Vaja 4-6le:

Kartulivorm:
1 punane sibul
1kg kartulit
1 muskaatpähkel
2 küüslauguküünt
300ml 18% rõõska koort(mina kasutasin creme fraiche)
4 anšoovist konservõlis
parmesani
2 loorberilehte
väike kimbuke värsket tüümiani
soola, pipart
õli
200ml kuuma vett

Kana:
paar värsket rosmariinioksakest
4 x180g kanafileed koos nahaga
4tl sinepipulbrit
1 porru
4 küüslauguküünt
valget veini
75ml 18% rõõska koort (kasutasin taaskord creme fraiche)
1 kuhjaga tl täisterasinepit

Esmalt alusta kartulivormiga. Kuna minul ei olnud ei köögikombaini ega sellist nö panni või ahjuvormi, mida saaksin kasutada nii pliidil kui pärast ahjus,siis ettevalmistuse tegin vormi jaoks pannil ning hiljem kallasin ahjuvormi ümber. Aga selleks et vormi teha koori sibul ja kartulid. Sibul lõika esmalt pooleks ja siis edasi ratasteks, sama tegin põhimõtteliset ka kartulitega, viimaste osas on vaja vaid jälgida et viilud tuleksid ühepaksused. Kui omad köögikombani siis võid mõlemad viilutada ka sellega, saad ühtlase paksusega kõik. Pane mõlemad koostisosad pannile (või pliiti kannatavasse ahjuvormi), maitsesta, riivi ka peale 1/4 muskaatpähklist, purusta 2 küüslauku ja lisa 225g koort. Suru näppude vahel pudiks anšoovised ja lisa pannile. Kõige peale riivi korralikult parmesani, lisa loorberilehed ning tüümianioksad ja paras ports õli(arvestades Jamie koguseid, siis koonerdada ei tasu). Lõpuks sega kõik korralikult läbi ja aseta keskmisele kuumusele ja lisa kuum vesi. Kata pann/vorm kaanega või fooliumiga. Vahepeal sega, et kinni ei hakkaks. Enne kui roa ahjuvormi kallad ja ahju asetad võiks kartul olla põhimõtteliselt valmis, ahjus saab see vaid kuldse jume ja järelküpseb veidike.

Niikaua kui kartulivorm podiseb on paras aeg ette võtta kana. Maitsesta kanafilee rosmariiniga, lisa igale tükile 1tl sinepipulbrit ning soovi korral võid lisada ka soola-pipart. Määri kogu kupatus fileel korralikult laiali ning aseta õliga pannile. Võid nn näpitsatega ka liha suruda vastu panni. Kuna kasutasin tavalist ilma nahata kanafileed, siis pruunistasin liha mõlemalt poolt enne kui alustasin kastme valmistamisega.
Kui vahepeal on kartul piisavalt juba pehme, siis eemalda foolium/kaan ning vajadusel kalla vormi ümber, riivi peale taaskord hea kogus parmesani ning aseta mõned tüümianioksad ning aseta ahju 220kraadi juurde, kuni juust on sulanud ja vorm mõnusalt mullitab.
Kui kana on enam vähem valmis, siis lükka tükid panni ühele servale ja teisele tühjale poolele pane tükeldatud porru ja purusta juurde küüslauk. Kui porru on parajalt pehme lisa törts veini. Kui kana on päris valmis, siis lisa pannile  ka koor. Kuumuta korraks, misjärel lülita pliit välja. 
Tõsta kana serveerimisalusele ning lõika viiludeks, pannile jäänud kastme hulka lisa täisterasinep, maitse ning vajadusel maitsesta veel. Ja valmis see ongi-hõrk kana ning sinna juurde sobiv kaste.
Kõrvale serveeri kartulivormi.

allikas: Jamie 30Minute Meals

Kommentaare ei ole: