teisipäev, 21. jaanuar 2014

Astelpaju chiboust-kreem

Kokakool vol4 - magustoit.

Kui alguses pidime sooritama roa Peeter Piheli eeskujul apelsiniga, siis õpetaja soovitas, et teeks õige proovi astelpajuga ja kõikide üllatuseks oli see äärmiselt edukas. Eks apelsini versioon jääb kõigile koju iseproovimiseks ja loodetavasti jõuab see ka kunagi minu blogisse, kui selle ära olen teinud.


Vaja (10-12le):
400g astelpaju marju+veidi suhkrut magustamiseks
1,5dl piima
2dl 35% rõõska koort
50g maisitärklist
150g munakollast*
5 lehte zelatiini

Suhrkusiirup:
200g suhkrut
vett

Sefiir:
50g suhkrut
230g munavalget*

serveerimiseks meelepäraseid marju ja/või küpsisepuru

*meie kasutasime 7 muna kokku - nii kollased kui munavalged vastavalt

1. Pane zelatiinilehed külma vette ligunema.
2. Blenderda astelpajumarjad. Suru saadud mass läbi sõela, et eemaldada kestad ja seemned. Lisa saadud mahlale niipalju suhkrut kui  magusaks soovid segu saada. Soovitus - jäta pigem veidi hapukamaks, kuna sefiir annab ka hiljem magusust, siis ei tule lõpptulemus ülimagus.
3. Eralda munakollased valgetest
4. Ühenda omavahel piim ja rõõsk koor ning sega hulka tärklis
5. Keeda suhkrusiirup - kaalu suhkur ja pane potti ja lisa täpselt niipalju vett et suhkur saaks veega kaetud, ei enam. Kuumuta niikaua kuni suhkur on sulanud ja oled saanud siirupitaolise massi.
6. Valmista sefiir - vahusta munavalged suhkuruga poolkõvaks vahuks ja lisa peenikese joana siirup. Lase sefiiril vahustuda nii kaua, kuni see on muutunud ilusaks läikivaks.
7. Valmista astelpajukreem - lisa magustatud astelpajumahlale (u 2,5-3dl) piima-koore-tärklisesegu. Kuumuta saadud massi pliidil pidevalt segades kuni see tiheneb (minu silmis parim tulemuse iseloomustamiseks-vedelamat sorti mannapuder). Eemalda tulelt, lase veidike (tõesti veidike) jahtuda, lisa munakollased, samal ajal energiliselt segades u 30sekundit (oluline et munakollased kuuma kreemi sees tükki ei läheks). Lisa veest nõrutatud zelatiin(kuna mass kuhu see läheb on kuum, siis me eraldi ei "vedeldanud") ja sega ühtlaseks.
8. Ühenda astelpajukreem ja sefiir ning pane segu serveerimispokaalidesse ning lase kreemil külmikus taheneda. Eenne serveerimist kaunista meelepärasega.

allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: