pühapäev, 19. jaanuar 2014

Bouillabaisse'i eestimaine variant

Kokakool vol4 - eelroog.

Bouillabaisse'i puhul on tegemist Prantsusmaalt pärit kalasupiga, koosnedes klassikaliselt vähemalt kuuest eri sordist merest püütavast kalast, kaasaegsetele variantidele lisatakase ka krevette, merivähke, karpe jne.. Kuna meil pole nii lihtne värskeid Vahemerest püütuid kalu saada, tuleb valmistada sellest mis parajasti kätte saada on, soovitavalt kodumaisest saagist. Kalavalikul tuleks silmas pidada seda, et valikusse kuuluks erineva liha õrnusastmega kalu, nt võiks sinna kuuluda lõhe või forell, meriahven, lest...


Vaja (6le):
~1 kilone forell
500g krevette (soovitatavalt kuumtöötlemata)
2 sibulat
2 porgandit
õli ja võid
6 küüslauguküünt
2 fenkolit
2 varssellerivart
800g purustatud tomateid
1/2 pudelit kuiva valget veini
mõni vars hakitud peterselli
tüümiani
loorberit
(võimaluse ja soovi korral veidi safranit)
sidrunit

Puhasta ja fileeri kala - eemalda kalapealt lõpused (ja silmad). Koori sulanud krevetid kestadest, jäta ootele. Fileeritud kala tükelda suupärasteks tükkideks, sega kausis krevettidega. Maitsesta soola-pipraga ning vähekese riivitud sidrunikoore ja oliiviõliga.
Tükelda pool aedviljakogusest ca 1 cm suurusteks tükkideks. Teine pool supi jaoks sobivaks - ribadeks või väikesteks kuubikuteks.
Sulata poti põhjas rasvaine, lisa suuremad aedviljakuubikud(tükid) ning kuumuta kuni need on kergelt värvi omandanud. Lisa kalafileerimisjäägid ning krevetikestad, tõsta kuumust ja sega.
Vala potti pool veini kogusest. Auruta segades veini vähemaks, seejärel lisa mõned ürdioksad ja niipalju vett, et see kõiki toiduaineid kataks ning vähenda kuumust. Eemalda tekkinud vaht ja keeda kuni 30 minutit (rohkem pole mõtet, ei pidavat enam midagi juurde andma).
Kurna puljong kaussi, esimesel korral maitset ainud aedviljad koos kalajääkidega selles supis enam kasutust ei leia, seetõttu viska need ära.
Kuumuta uuesti potis rasvaine ning lisa need teised, supi jaoks parajad tehtud, aedviljad. Lisa neile pisut soola, klaasike valget veini ning lase alkoholil aurustuda. Sega juurde purustatud tomatid ja maitseained ning eelnevalt keedetud puljong. Supp ei tohiks tulla liiga vedel, nagu seda tavaliselt kiputakse tegema. Keeda kuni aedviljade soovitud pehmuseni. Enne lõppu lisa kalatükid ja krevetid ning soovi korral vähese puljongiga segatud safran, värsked ürdid ning lase minimaalsel tulel haududa (mina isegi keerasin kuumuse kinni ja siis lasin enne serveermist mõned minutit kala-krevettidel kuumas supileemes valmida-st ei keetnud enam suppi koos nendega, see tõesti võtab vaid mõned minutid) niikaua kui kalad valmis. Ära mingil juhul mereande üle keeda.
Tulemus - kasutan ühe sööja sõnu -  "parim kalasupp, mis eales saanud". Äitah, see oli hea tunnustus, aga nagu kõik selle päeva toidud oli suur tiimitöö ja tänud ka abilistele! Me olime seda väärt!

allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: