esmaspäev, 20. jaanuar 2014

Röstbiif kartuli-selleri dauphinoise ja punaveinikastmega

Kokakool vol4 - pearoog.

Eks igaühel on lihavalmistamise osas omad nipid ja oskused, aga see on siin üks võimalikest variantidest, mis meile koolis näidati.


Röstbiif (6-le):
~1,2kg veise välisfilee
suurem loorberioks
soovi korral kadakamarju
meresoola ja purustatud musta pipart
soovi korral kuivatatud tüümiani
õli

Võta lihatükk varakult külmast välja ja hea kui see saavutab enne tegutsemist toatemperatuuri. Seejärel kuivata pind hoolikalt majapidamispaberiga, vajadusel lõika ära kelmed. Maitsesta pind soola, pipra ning soovi korral tüümianiga.
Kuumuta pann äkiliseks, lisa õli ning pruunista kohe lihatükk kõikidelt külgedelt. Aseta pruunistatud lihatükk loorberilehtede (ja kadakamarjade) peale ahjuvormi ning torka sisse lihatermomeeter (pakseimasse kohta). Aseta 110kraadisesse ahju küpsema, soovitavalt kuni 60C sisetemperatuurini. Serveeri kuumalt praena köögiviljalisandite ja veinikastmega. Külmalt hõrkude viiludena võileivakattena.

Dauphinoise juurselleri ja kartuliga:
750g jahuseid kartuleid (nt Laura)
500g juursellerit
6dl 10% rõõska koort
1 küüslauguküüs
soola, muskaatpähklit
või

Tükelda kooritud kartulid ja seller õhukesteks viiludeks.
Kuumuta rõõsk koor potis keemiseni, lisa kartulid, seller ja hauta mõõdukas kuumuses, aegajalt segades, kuni on poolpehmed. Maitsesta soola, muskaatpähkli ning küüslauguviiludega ning tõsta segu võiga määritud ahjuvormi (vormidesse - võid kasutada ka ramekin vorme-igal sööjal oma ports). Aseta peale võiktükke ning küpseta 200C ahjus kuni viljad on pehmed ja tulemus kuldpruun.

Punaveinikaste Roman Zastserinski eeskujul:
40g võid
2 väiksemat mugulsibulat
2 väiksemat porgandit
50g juursellerit
2 küüslauguküünt
4 kadakamarja
10 tera musta pipart
2 loorberilehte
2 klaasi punast veini (pool pudelit)
~1dl demi glace'i või mõni spl puljongikonsentraati
värsket tüümiani
soovi korral mustsõstrakeedist
sool-pipar

Pruunista tükeldatud juurviljad koos maitseainetega võis, lisa vein ja keeda kuni pool veinist on redutseerunud (keedame mittevajaliku vedeliku välja). Lisa demi glace, tüümianioksad ja soovi korral pisut mustsõstrakeedist. Keeda kuni konsistents muutub kastmeseks.
Umbes 15 minuti pärast vala kaste läbi sõela ning maitsesta sobivalt soola ja musta pipraga. Soovi korral tihenda kaste külma võiga (tihendab, teeb kreemjamaks - aja kaste keema, lisa kiirelt või).

allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: