pühapäev, 6. veebruar 2011

Kevad hiilib juba vaikselt

Esmalt eilsest, kus sai kostitatud Jüri omasid ja nagu minu puhul juba ikka siis kõik vaid nosisid ja ahhetasid ning mahti polnud kellelgi rääkida. Nii hea olevat kogu kraam olnud. Soolase poole pealt oli siis laual kana juustukastmes ning magusa poole pealt halvakook. Mõlemad "Oma Maitse" varamust. Ahjuroog, lisandina kartul ning aurutatud brokoli siis päris OM kokaraamatust ning kook värskeima ajakirja numbrist. Allpool näha soolane osa, magusa leiab eelmistest postitustest.



Juustukana (allikas "Oma Maitse retseptiraamat")

4-le

4 broilerifileed
140g kõva juustu (nt Cheddar, mina kasutasin punast Goudat)
1sl täisterasinepit
3sl 3,5% piima (kasutasin tavalist 2,5%)
150g kirsstomateid

Serveerimiseks: värsked kartulid ja brokkoli (kuna hetkel värsket kartulit saada pole, tuli läbi ajada vanaga)

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Lõika fileed keskelt pooleks ja tõsta ühe kihina rasvainega määritud ahjuvormi. Sega riivitud juust, sinep ja piim ning kata seguga kõik fileed. Aseta tomatid kana peale ja küpseta ahjus 20-30 minutit. Selle ajaga on kana tõmbunud pruunikaks ja tomatid pehmemaks. Purusta tomatid, et need seguneksid kanalt voolava juustuse kastmega.



Nö külalised (tegin ju tegelikult külaliste juures süüa) tahtsid taaskord mind üllatada kokaraamatuga, kuid tekkis kartus, et äkki saab topelt ja seega oli lahendus lihtsam - seeme selle ostmiseks, kui leian endale meeldiva. Teine kink oli aga talvele kohane, mõnusad soojad sussid. Roosad sussid, mis sobivad ideaalselt Eesti talve külma ning minu roosa hommikumantli juurde. Jalad vähemalt enam ei külmeta:).



Rääkides kevade hõngust siis täna peale pisikest koristamist võtsime ette jalutuskäigu Rocca al Mare ja Stroomi ranna vahel oleval kergliiklusteel. Päike paistis, linnud siristasid ning pardid ja luiged ootasid oma möödujate käest.





Peale värsket õhku väike poodlemine ja tänane kokkamine võis alata(mõlemad road taaskord OM kokaraamatust):

Palsamiäädika-apelsini kastmes kana (allikas "Oma Maitse retseptiraamat")


4-le

4 broilerifileed
2sl oliiviõli
3 sl palsamiäädikat
150ml värskelt pressitud apelsinimahla
150ml kanapuljongit
2tl rosmariinilehti
1sl heledat Muscovado suhkrut (mina kasutasin tavalist, kuna lihtsalt ei leidnud poest õiget)
1 võikuubik
soola-pipart

Serveerimiseks: apelsinisektoreid, rosmariinioksi, keedetud riisi või rohelist salatit

Pane fileed toidukile vahele ja tambi õhemaks. Maitsesta mõlemalt poolt soola ja pipraga. Küpseta õlis mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt 2-3 minutit. Vala kanale 2 sl äädikat, mahl, puljong, rosmariin ning riputa peale veidi soola. Aja hautis keema ja lase siis 5 minutit kergelt podiseda. Sega aeg-ajalt kastet ja pööra kana ringi.
Tõsta kastmesse suhkur, või ja ülejäänud äädikas. Keeda kastet nii kaua, et see muutub paksemaks ja siidisemaks.

Virsikupuding (allikas "Oma Maitse retseptiraamat")


4-le

4 küpset virsikut (kasutasin konservi)
5 mandliküpsist
200ml vahukoort
200ml hapukoort
85-100g Demerara suhkrut

Pane ahi grillreziimil sooja, Eemalda virsikutelt kivid ja viiluta viljaliha. Purusta küpsised. Tõsta ahjuvormi põhja küpsised ja virsikud. Kata vahukoore-hapukoore seguga. Lükka kreem ühtlaselt laiali, et kõik virsikud saaks kaetud. Riputa üle suhkruga ja tõsta vähemalt 3 minutiks grilli alla, et suhkur karamellistuks.

Kui pearoog oli mahe ja mõnusa maitsega linnuliha, siis teise puhul jäi vajaka see, et mul ei ole grillreziimil ahju või siis gaasipõletit. Viimast püüdsin täna leida kaubandusest niipalju kui mahti oli, aga ei olnud õnne. Proovisin teha nii et panin peale suhkrukihi ja natukeseks hästi kuuma ahju, kuid ei mõjunud see miskit. Õnneks mõned päevad tagasi kuulsin, kust seda võiks saada ja eks peab ikka sinna suuna võtma, kuna creme brüleed tahaks ka kodus teha.

Kommentaare ei ole: