pühapäev, 13. veebruar 2011

Ricotta-toorjuustukook iirise- ja krõmpsuva pähklikattega

Kohe kui ma seda kooki "Armastus küpsetamise vastu" blogis nägin, oli selge et see on see kook, mis käesoleval nädalal proovimisele läheb. Reedel saigi põhi ning sisu küpsetatud ja laupäeva hommik algas iiriste sulatamisega ning koogile viimase lihvi andmisega. Õhtuks oli aga kõik juba otsas. Nagu arvata oli, siis Jüri rahvale, kes magusat armastab läks küpsetis vägagi peale ja kõik kiitsid taevani. Minule endale oleks meeldinud kui sisu oleks tulnud tiba mahlakam, kuigi Liina kirjutab blogis, et tal tuli siidine. Ei teagi mis siis valesti läks. Aga see iiris ja pähklid seal peal, olid ikka njämm.




150g Digestive küpsiseid
75g võid

400g ricotta kohupiima
200g toorjuustu
5sl suhkrut
2tl vanillisuhkrut
4 muna
75g hapukoort

3sl suhkrut
100g pähkleid - kasutasin india omi
150g iiriseid
2sl võid
3sl piima

Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vooderda koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Suru küpsisepuru koogivormi põhja ja tõsta külmkappi.
Täidise jaoks sega omavahel ricotta, toasoe toorjuust ja suhkrud. Lisa ükshaaval pidevalt segades munad. Viimasena sega juurde hapukoor. Vala täidis koogivormi ja küpseta 140 kraadi juures 40 minutit (minul gaasiahjuga oli ca tund, kuna enne seda oli ikka liiga vedel see värk). Lülita ahi välja ja lase järelküpseda. Kui ahi on jahtunud, tõsta kook välja jahtuma. Seejärel lase külmkapis üleöö seista.
Katte jaoks rösti pähklid kuldpruuniks, lisa suhkur ja lase sellel sulada. Kuumakindlas kausis sulata iirised koos või ja piimaga. Saadud kaste vala koogile ning aja ühtlaseks. Raputa peale röstitud pähklid. Enne serveerimist lase veel vähemalt tunnike külmkapis seista.

Kommentaare ei ole: